Бюджетът за култура да достигне 1% от БВП през 2018, планира Полина Карастоянова

Вярвам, че ще има политическо мнозинство, което да гарантира това увеличение, заяви новият председател на комисията по култура в НС

12.12.2014 | 12:30 Редактор:
Бюджетът за култура да достигне 1% от БВП през 2018, планира Полина Карастоянова
Бюджетът за култура да достигне 1% от БВП през 2018, планира Полина Карастоянова

Новият председател на парламентарната комисия по култура Полина Карастоянова направи заявка парите за сектора да достигнат един процент от БВП през 2018 година, съобщава БТА.

Вярвам, че ще има политическо мнозинство, което да гарантира това увеличение, добави тя в кулоарите на Народното събрание, веднага след като в пленарната зала беше гласувана кандидатурата й.

Карастоянова още през идната седмица ще започне срещи с министъра на културата Вежди Рашидов, с генералните директори на БНТ, БНР, БТА, с председателя на СЕМ, с главни редактори на електронни и печатни медии, с председателя на Съюза на артистите в България, за да чуе проблемите и предложенията за решаването им.

В четвъртък идната седмица Карастоянова ще ръководи за първи път заседанието на Медийната комисия като неин председател и ще покани на него директорите на всички бюджетни медии.

Ако имаме силни аргументи, с които между първо и второ четене да защитим едно нарастване на бюджетите, ще го направим, обеща тя и обясни, че целта е да се търси и намери устойчиво решение на проблемите.

Полина Карастоянова обяви също, че вратата на комисията винаги ще бъде отворена за интелигенцията, журналистите и творците.

Тя смята също, че Стефан Данаилов е естественият почетен председател на Комисията по културата и медиите и неговото участие е изключително ценно.

В работата си новоизбраният председател ще разчита на съветите на редица авторитети като Антон Дончев, Стефан Воденичаров, Николай Овчаров, Божидар Димитров, Ставри Калинов, Росен Райчев и други.

Полина Карастоянова има амбицията и да търси подкрепа на кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа.