Георги Лозанов: В българската политика има много малко представители на културата

Изборът на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисия по култура и медии е показателен за това, коментира председателят на СЕМ

05.12.2014 | 11:48 Редактор:
Георги Лозанов: В българската политика има много малко представители на културата
Георги Лозанов: В българската политика има много малко представители на културата

В българската политика в момента има много малко представители на българската култура и за това е показателен изборът на Слави Бинев за председател на  Парламентарната комисия по култура и медии, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на СЕМ Георги Лозанов. Той посочи още, че заседанието на комисията от 4 декември, на което не присъстваха ресорният министър Вежди Рашидов, нито представители на ръководствата на БНТ и БНР, е продължение на т.нар. дебат и свързаните с него протести срещу избора на новия председател на Комисията.

„Разбира се, този избор е политически“, коментира Лозанов и подчерта, че освен политическата страна, избирането на председателя на комисията има и две други страни. - „Едната е експертна, защото на това място се изисква определена експертиза и особено представителите от страна на културата поставят под съмнение експертните качества на г-н Бинев за, може би, най-високото място в една парламентарна република по отношение на сектора. Има и една трета страна, която е много важна при културата – това е идентификацията, защото председателят на Комисията по култура и медии в някакъв смисъл става едно от лицата на българската култура в този период и може би тук е най-голямата съпротива, доколкото голяма част от лицата не искат да се идентифицират с председателя на комисията“, заяви Лозанов.

Той подчерта, че думите му са по-скоро като принципни подходи към такъв избор, отколкото като принципна оценка на Слави Бинев.