fallback

Кунева: България трябва да постигне добри политически констатации в доклада на ЕК

Механизмът за сътрудничество и оценка работи, защото се вижда, че в Румъния дава резултати

08.12.2014 | 14:38 Автор: Ирина Георгиева

“Няма да допуснем констатациите от предишния доклад на ЕК, че политическият климат влияе върху съдебната система и че проблемите се прикриват”.  Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева на състоялата се координационна среща във връзка със започващата на 10 декември мисия на ЕК за Механизма за сътрудничество и оценка. 

Още по темата

Кунева призова присъстващите магистрати да припознаят своята отговорност и да използват "отворения прозорец на възможност", за да може България в следващите дни и седмици да излъчи ясно политическо послание, че има воля за реформа. По думите й изпълнителната власт има категоричен ангажимент да доведе докрай съдебната реформа. Тя призова депутатите, независимо от коя политическа сила са, да подкрепят стратегията за реформа. На 8 декември се очаква ВСС да излезе с позиция по документа. 

Вицепремиерът посочи, че целта на страната е да постигне добри политически констатации в доклада на ЕК, а следващите доклади да отбележат траен ръст нагоре. По думите й не може да има извинения, че механизмът за сътрудничество и оценка не работи, защото се вижда, че в Румъния той дава резултати. 

„Механизмът обаче е принос, в България ние най-добре знаем какво трябва да свършим и как“, посочи вицепремиерът и добави, че трябва да е ясно кой носи отговорност - за да може да бъде похвален или порицан за конкретните си действия. 

Кунева беше категорична, че независимо колко добри стратегии и закони се пишат, докато се случват неща, като двата казуса със случайното разпределение на делата -за КТБ и френската фирма - тези закони и стратегии губят своята тежест и пред обществото, и пред европейските партньори. 

На срещата беше обсъдена пътната карта по Механизма за сътрудничество и оценка, която беше изготвена през май 2014г., както и въпросите за изготвянето на нов НK и необходими промени в НПК, работата на специализираната прокуратура и борбата с корупцията. 

Мисията на ЕK ще продължи от 10 до 12 декември, като нейните представители ще разговарят с всички ведомства, които са включени в пътната карта и изпълняват препоръки по механизма. Това е последната мисия на ЕК преди публикуването на годишния доклад в края на януари 2015г.

На  координационната среща участваха правосъдният министър Христо Иванов, представители на министерството на вътрешните работи, на прокуратурата, на ВСС, на Апелативния специализиран съд, на Специализирания наказателен съд и народни представители от всички парламентарни групи. 

fallback
Още от България
fallback