fallback

Кунева: Механизмът на ЕК за наблюдение над България няма да отпадне догодина

В средата на следващата седмица в София ще пристигне мисия на ЕК

05.12.2014 | 15:24 Автор: Ирина Георгиева

Механизмът на ЕК за наблюдение на България очевидно няма да престане да съществува следващата година. Това заяви в Брюксел вицепремиерът Меглена Кунева след срещата си със зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, предаде БТА. 

"Надявам се много по-бързо (преди края на мандата на настоящата ЕК - бел. кор.) да имаме осезаеми резултати", добави Кунева по повод заявеното на 4 декември намерение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер механизмът да отпадне до края на мандата на  комисията през 2019 година.

"За нас е много важно докладите по механизма да бъдат все по-добри, все повече да се чуват добри думи за България", коментира Кунева. 

В средата на следващата седмица в София ще пристигне мисия на ЕК, свързана с предстоящия през януари следващ доклад по механизма, съобщи Кунева. По нейните думи при тази предстояща мисия у нас ще бъде важно нашата страна да поеме ангажимент за сроковете, в които да се докажат резултати. Вицепремиерът отбеляза, че от гледна точка на нормативната база страната ни стои добре.

"Има неща, с които тръгваме напред и се връщаме. Без да казвам дали трябва или не трябва да се приема нов НК, направеният вече проект беше отхвърлен от професионалната общност, сигурно има защо. Преди години България сама е казала, че ще има нов кодекс, не може да променяме мнението си, без да обясним защо. Нещата трябва да се случват, както самите ние сме обещали. Институционалната памет на ЕК е много ясна, много жива, не страда от склероза, те знаят много добре какво сме обещали", заяви Кунева. 

След като Румъния успя да постигне резултати чрез механизма на ЕК, ние не сме по-лоши и значи механизмът работи, заяви тя.  Според нея важна тема за България е как прави законодателство и как отчита неговото приложение. 

fallback
Още от България
fallback