Ясна и категорична е подкрепата ни за присъединяването на България към Шенген

Това заяви еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос

05.12.2014 | 11:29 Редактор: Ирина Георгиева
Ясна и категорична е подкрепата ни за присъединяването на България към Шенген

Ясна и категорична е подкрепата ни за присъединяването на България към Шенген. Това заяви еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос на среща с министър Веселин Вучков, провела се в рамките на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, предаде МВР. 

Да се създаде повече възможност за законна миграция, борбата с трафика на хора, противодействие на т. нар. „чуждестранни бойци“ е във фокуса на еврокомисаря Димитрис Аврамопулос. Аврамопулос увери министър Вучков, че е добре запознат с миграционната ситуация в България и оценява положителния ефект от постигнатото до момента. Той приветства политическата отговорност на българското правителство за справяне с миграционните предизвикателства, като посочи, че е необходима  устойчивост на процесите и усилията в тази насока.

"България може да разчита на подкрепа и солидарност от ЕК."- увери еврокомисарят като уточни, че солидарността е свързана с отговорност на всяка държава-членка.

По време на срещата България получи ясна и категорична подкрепа за присъединяването на  страната към Шенген – едно от най-големите достижения на ЕС, според комисар Аврамопулос.