Лиляна Павлова провери работата по Лот 2 на АМ „Струма“

До 30 юни ще приключат с проучвателните дейности на археологическите обекти в района

23.11.2014 | 14:43 Редактор: Мариета Иванова
Лиляна Павлова провери работата по Лот 2 на АМ „Струма“

Mинистърът на регоналното развитие и благоустройството Лиляна Палова провери работата по цялото трасе на Лот 2 на „Струма“. Проверката не била предвидена и се случила на път от Гоце Делчев, където участва в заседание на УС на НСОРБ, към София, посочват от пресцентъра на МРРБ.

Лот 2 е участъкът от Дупница до Благоевград, който е с дължина около 38 км. Той се изгражда на инженеринг – проектиране и строителство.

Павлова се срещна и разговаря с ръководителите на археологическите обекти, които са по протежението на участъка от магистралата, като е получила  уверение, че до 30 юни ще приключат с проучвателните дейности. В момента, на участъците от магистралата, където има следи от неолитни жилища, строителството е спряно напълно до средата на лятото.

Регионалният министър, заедно с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, огледаха на място и всички съоръжения – мостове, подлези, надлези, виадукти, които се изграждат приоритетно в момента.

По трасето на автомагистралата има и два тунела, които са в процес на прокопаване и строителство.

От разговора с ръководителите на строителния обект стана ясно, че срокът за завършване на строителните работи на целия участък е края на  октомври 2015 г.

Лот 2 от АМ "Струма" е от км "322" до км "359". Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез оперативната програма "Транспорт" 2007-2013 г. и националния бюджет.

Изпълнител на договора за проектиране и строителство е консорциумът "Струма-Лот 2", в който участват: "Импреза" АД,  Италия, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, България, и "Пътстрой-92" АД, България.

Стойността на договора е 358 722 000 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от ДЗЗД "Обединение"Струпа-ПП", в което участват "Пътинвестинженеринг" АД и "Пътпроект" ЕООД - София.  Договорът им е за 2 949 843 лв. с ДДС.