fallback

Министерството на икономиката и енергетиката се разделя на три

Щонов предаде властта на трима

07.11.2014 | 18:06 Автор: Ирина Георгиева

Служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Васил Щонов предаде поста, при това не на един, а на цели трима свои приемници. Новото правителство реши мегаминистерството да бъде разделено на три отделни ведомства, затова на Славянска 8 Щонов посрещна Божидар Лукарски, Николина Ангелкова и Теменужка Петрова. 

Васил Щонов сдаде властта, като се похвали, че оставя добро наследство. Отчете и че за трите месеца управление са постигнати всички заявени приоритети. Развитието на малкия и среден бизнес у нас ще бъде основният приоритет на новия икономически министър- Божидар Лукарски:

"Средната продължителност на живот на една семейна фирма е от порядъка на 3 години, докато в Германия и Великобритания всъщност са гръбнака на икономиката." - коментира Лукарски.

Лукарски обеща да се намали административният натиск върху тези фирми и да се осигури достъп до повече международни пазари. Енергийният министър Теменужка Петкова беше категорична, че секторът й трябва да е стабилен, предвидим и с дългосрочна визия. За целта обаче са нужни реформи и прекратяване на лошите практики, натрупани през годините: 

"Това което смятам, че трябва да се направи като начало е да се стартира процеса по ревизия в сектор енергетика, смятам, че това е изключително важно, за да се види какво е реалното състояние на този сектор" - допълни Лукарски.

Предизвикателство и отговорност – така досегашният транспортен министър Николина Ангелкова  приема новата си роля. Според нея създаването на отделно ведомство, което да отговаря за туризма ще допринесе за фокусирането върху сектора, който формира 15% от БВП:.

"България има огромен туристически потенциал и аз вярвам, че с представителите на бизнеса, научните среди и местните власти ще начертаем правилно стъпките да постигнем това. Чака ни много работа." - подчерта Ангелкова.

Според Ангелкова фактът, че не представлява нито едно от лобитата в бранша е гарант за обективност в работата й.

 

fallback
Още от България
fallback