Международните реакции за новия кабинет

Анализаторите прогнозират трудни време за новия кабинет

07.11.2014 | 17:16 Редактор: Ирина Георгиева
Международните реакции за новия кабинет

Анализаторите прогнозират трудни време за новия кабинет, който е изправен пред предизвикателствата да прокара решаващи реформи в съдебната система, да съживи икономиката и да размрази блокираните от ЕС средства. Това пише Associated Press в новината си за гласуваното днес ново правителство. 

Deutsche Welle: Въпреки новото правителство, България остава нестабилна. Така Deutsche Welle коментира гласувания на 7 ноември нов кабинет. Българският парламент одобри новото правителство на Бойко Борисов. Страната обаче остава трудна за управление, а и не се вижда път за излизане от кризата. Германската медия коментира, че без наличието на стабилно мнозинство новото правителство няма да е в състояние да налага нови реформи, защото подкрепящите кабинета малки партии и опозицията винаги ще се търси от политическата цена за тяхното одобрение. Deutsche Welle отбелязва като положителен знак ясната проевропейска ориентация на новото правителство. 

Потвърдено е – консервативно правителство на малцинството, гласи заглавието на германския вестник Handelsblatt.

Handelsblatt - http://www.handelsblatt.com/politik/international/bulgarien-konservative-minderheitsregierung-bestaetigt/10949736.html

Вестникът коментира, че новият премиер Бойко Борисов е обявил реализирането на незабавни реформи за засилване на икономическия растеж и инвестициите. Вестникът припомня събитията от нaчaлотo на 2013 г. и оставката на кабинета Борисов под натиска на уличните протести, както и оставката на следващото социалистическо правителство след само година на власт. Handelsblatt обобщава, че новият кабинет е петото правителство в рамките на две години.

Край на коалиционните разговори – Ново правителство в София, обобщава вестник Neue Zürcher Zeitung - http://www.nzz.ch/international/europa/neue-regierung-in-sofia-1.18420113

Бойко Борисов си осигури подкрепата на няколко по-малко партии, като по този начин дясноцентристкия политик успя да се върна на власт, отбелязва изданието.  Швейцарският вестник допълва, че на първо място новият кабинет ще трябва да реши икономическите въпроси в страната, особено след като БНБ отне лиценза на КТБ, която е четвъртата по големина финансова институция в страната, а хиляди вложители очакват обезщетенията си. В допълнение на всичко България има и висок бюджетен дефицит, така че предизвикателствата са огромни, но изглежда, че за политическото ръководство в София нещата са ясни, допълва изданието. 

http://www.reuters.com/article/2014/11/07/us-bulgaria-government-idUSKBN0IR0XT20141107

Отново на власт, българският министър-председател обеща реформи, пише агенция Reuters. 
Новото правителство обеща да възстанови доверието на Брюксел в страната, за да размрази блокираните средства на ЕС за развитие, допълва медията. 

http://www.pravda.ru/news/world/europe/easteurope/07-11-2014/1234505-bolgaria-0/

http://ria.ru/world/20141107/1032171405.html

Акцентът в съобщенията за новия кабинет в руските медии пада върху възобновяването на проекта Южен поток. 

РИА Новости отбелязва, че от Газпром очакват съгласието на България за възобновяването на работата по Южен Поток. Новоизбраният премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако победи на изборите ще даде съгласието си за възобновяването на работата по проекта, ако те отговарят на изискванията на Е, пише още руската агенция.