Момчил Дойчев: Не съм много сигурен дали Борисов няма да върне мандата

Една политика трябва да е консистентна, не може да бъде на парче, коментира политологът

06.11.2014 | 11:38 Редактор: Мариета Иванова
Момчил Дойчев: Не съм много сигурен дали Борисов няма да върне мандата

Не съм много сигурен дали Бойко Борисов няма да върне мандата за съставяне на правителство, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air политологът Момчил Дойчев.  Предвид изключително сложната политическа ситуация по думите му „не трябва да има някакви свръхочаквания към трайността и  стабилността на това правителство“. Той допълни, че много подробности не са доуточнени.

Политологът подчерта, че „икономиката трябва да бъде оставена, освободена от държавно-партийния контрол и олигархична връзка. От друга страна, държавата пък, трябва да влезе като гарант за върховенство, за равенство пред закона“. По думите му,  за съжаление тези приоритети не са видими в голяма степен в споразумението между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Дойчев посочи още, че се очертава съставяне на кабинет на малцинството, което „само по себе си е нестабилно и не може да свърши работа в тези главни насоки и радикални реформи, които трябва да се осъществят в икономическата и съдебната сфера, а тези партии, на които разчита, нямат насоченост към правене на такива реформи“.

Още по темата

Търсенето на подкрепата на АБВ според него е опит да бъде намерена по-широка коалиционна формула. - „От друга страна е голям компромис, защото все пак една политика трябва да  е консистентна, не може да бъде на парче“, заяви още експертът.

Той допълни още, че БСП и ДПС  не са дали никакви гаранции, че „няма поне 600 дни няма да свалят това правителство“.
Дойчев подчерта, че от ДПС са обявили, че няма да подкрепят кабинета, като подкрепата може да е скрита, „до момента, в който ДПС реши, че може да покаже ролята си на балансьор и да свали правителството, защото това са изключително сложни реформи и ако не се извършат България изпада в изключително трудна и тежка ситуация.