Президентът връчи на ГЕРБ мандата за съставяне на кабинет

Борисов заяви, че до утре ще се разбере дали ще има правителство

05.11.2014 | 14:23 Редактор: Мариета Иванова
Президентът връчи на ГЕРБ мандата за съставяне на кабинет

Президентът Росен Плевнелиев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на председателя на ГЕРБ- най-голямата парламентарна група в 43-то Народно събрание – Бойко Борисов.

Държавният глава подчерта, че всички имаме нужда от „ново ниво на стабилност - както политическа, така и институционална“.

Според Конституцията времето за размисъл е една седмица.

Борисов заяви, че до утре ще е ясно дали ще се състави правителство или ще върне мандата.

„Всички декларират публично, че искат да има правителство, но в същото време поставят препъни камъни, които няма как да се получи математически. Бог ми е свидетел, че положихме огромни усилия“, заяви Борисов.

Месец след предсрочния вот от 5 октомври е ясно, че БСП, БДЦ и АТАКА твърдят, че ще гласуват против кабинет на ГЕРБ. Самият Борисов не желае подкрепа от ДПС.

По думите му, ако ГЕРБ не се разберат с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, ще се стигне и до връщане на мандата.

На финалната политическа права от ГЕРБ призоват за последни взаимни компромиси,от които зависи съдбата на бъдещото правителство.

„Трябва да покажем сила, да изчерпаме всичко и да се опитаме да се справим по-добре, иначе не е честно към президента отново да го натоварим с три месеца със служебно правителство. Честно ли е? Понеже всички сме големи хитреци и умници да избягаме от отговорност и пак президента да ни е виновен. Имаме последен тънък лед, по който да минем. Не минем ли, ще е тежко за всичко“, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Борисов посочи още, че водената от него партия няма да допусне нищо, което да доведе до "взривяване на етническата толерантност и би довело до  до етнически конфликт“.

Успешните, според президента, консултации с партиите в крайна сметка може и да не се увенчаят с редовно правителство. Въпреки това Росен Плевнелиев призова за широко политическо съгласие, като подчерта, че „коалиция“ не е мръсна дума.

„Вярвам, че българският народ не иска нови избори, а лидерство и стабилно управление. Апелирам към всички парламентарно представени политически партии да работят за това. Надявам се гласът на разума и гласът на отговорните политики да надделее,“ заяви държавният глава.

Президентът пожела успех на Борисов в мисията да намери правилната формула за стабилно управление.