Шеф Петров за скандала с пържолите: Не ходете на места, които не са по възможностите ви

От КЗП продължават проверките за нарушения

20.07.2023 | 18:55 Редактор: Михаела Кирилова

Комисията за защита на потребителите започва извънредни проверки за нелоялни практики и заблуждаваща информация за клиентите в заведения в цялата страна. Повод за проверките е видеото със сметката от 650 лева за пържоли в ресторант във Варна, което нашумя през последните дни.

Видеоклипът в социалните мрежи предизвика множество коментари и полярни мнения .В ресторант в морската столица мъж плати 500 лв. за три телешки пържоли. След разговора между клиента и сервитьорката става ясно - цената, обявена в менюто, е за 100 грама рибай стек.

Според кулинарния експерт шеф Петров, няма нищо смущаващо в цената на телешко месо от подобен клас. А процесът на хранене е вид индустрия. По думите му надценката в ресторанта не е повече от 75% процента, а самият стек се изчислява за 100 грама.

"Трябва да ходим на места по нашите възможности и да избираме храна по нашите критерии и нашите възможности. Има месо, което струва 5 лв., има месо за празнуване от 100 лв. и има такова за 1000 лв. Няма друг начин за калкулация. Самото месо не трябва да се разрязва преди консумация, защото се оксидира", каза шеф Петров.

От Асоциацията на заведенията у нас също коментираха случая във Facebook:

"На клипа се чува ясно, че ядат селектиран рибай, вероятно Блек Ангъс Небраска. Цената на това месо е 200 лв. за килограм в магазина както в България, така и в цяла Европа. Надценката от 75%, която го прави 350 лв., е дори ниска. Ако сложите всички данъци и осигуровки на един ресторант печалбата на тази маса е 70-80 лв."

От КЗП продължават проверките, като ще следят има ли съответствие между обявените цени и това, което се плаща като крайна цена. Ако бъдат засечени нарушения, глобата е между 3 и 70 хиляди лева за юридическо лице и до 50 хил. за физическо лице.

Вижте повече в репортажа.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа


14
9 rate up comment rate down comment 1
Кольо
преди 11 месеца
На български измамници пари няма да дам и на бг море не ходя да чакат бг туристи да си намалят цените и да ни чакат чао..... Сигнализирай за неуместен коментар
13
11 rate up comment rate down comment 1
Мара
преди 11 месеца
В щатите една порция от същото, а те са известни с качественото си телешко, струва 50 долара порцията! Сигнализирай за неуместен коментар
12
16 rate up comment rate down comment 1
Сали
преди 11 месеца
Некоректен ресторант!На всякъде по ресторанти и заведения в менюто се пише цена за порция и колко грама е самата порция.Аз ако бях на мястото на човека нямаше да платя и стотинка повече от 35лв. за порция.По начина по които е записано в менюто порция от тази пържола тежи 100гр. следователно би трябвало да му сервират пържола сто гама а не да му маркират 14 порции. Сигнализирай за неуместен коментар
11
9 rate up comment rate down comment 0
Itut
преди 11 месеца
Видно е че клиента незнаен какво е ял....защо ли?? Сигнализирай за неуместен коментар
10
7 rate up comment rate down comment 0
Този богаташ,
преди 11 месеца
Този богаташ има бюро за работа в Холандия. Известен от години във Фейса. Него мислете има меню и цени във всяко заведение за хранене Сигнализирай за неуместен коментар
9
4 rate up comment rate down comment 3
Геша
преди 11 месеца
Има меню с цени и кое колко е като грамаж да четат клиентите Сигнализирай за неуместен коментар
8
3 rate up comment rate down comment 0
Jul
преди 11 месеца
Интересно какво и от къде е купено това месо? Сигнализирай за неуместен коментар
7
19 rate up comment rate down comment 1
Злобен
преди 11 месеца
Ха, ха, ха народа български е изтрешял. Разни майстори в кулинарията говорят невнятни слова. Затова сезонът по черноморието е почти провален. Продължавайте в същия дух и догодина все по малко хора по морето. Та то се вижда вече и с невъоръжено око. Сигнализирай за неуместен коментар
6
13 rate up comment rate down comment 0
Мери
преди 11 месеца
Entrcote/ Ribe- Eye , е прословутото месо което се коментира. Да се говори че е чак толкова специално и скъпо.... Въпросът е какъв произход има и какво качество. Аржентинско, американско, новозенландско.....има и много по скъпи меса като иберийското. Често може да си го купиш от дискаунти. Но без сертификат за качество и произход може да се спекулира..В ресторант цената трябва да бъде за порция,а порцията включва грамаж. Т.е 400гр. Готов продукт струва 150- 200лв. Не да се обяснява че е за суров Сигнализирай за неуместен коментар
5
14 rate up comment rate down comment 1
Иванов
преди 11 месеца
Има далеч по добри меса и далеч с същото добро качество такива американски кански незнам с какво толкова са по хубави само заради текстурата си ли аз хващам бас че за най малко 10 лв. Можеш да си купиш и ядеш доста добро месо,и никакви шеф готвачи прехвалени не могат да ме убедят в противното всичко останало е изкуствен много скъп кич Сигнализирай за неуместен коментар