fallback

Актуална пътна обстановка към 16:00 (обновява се)

Пътят София - Варна в района на Велико Търново е чист

26.10.2014 | 12:53 Автор: Ирина Георгиева

Пътят София - Варна в района на Велико Търново е чист. Има движение на тежкотоварни коли. Видимостта е ограничена от снеговалеж. Пътят е изчистен до асфалт.

Движението на пътя Елена-Лясковец е затруднено от паднали клони, но е проходимо.

Движението по магистралите "Тракия", "Хемус", “Люлин” и "Марица" е без ограничения. Без ограничение се пътува и по всички първокласни пътища, с изключение на отсечката при км 247 от път I-8 Садово – Поповица. Заради частично залят пътен участък скоростта е ограничена до 60 км/ч.

Информация на АПИ за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения за 26.10.2014 г. към 16.00 ч. 

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: 

АМ „Тракия”: без ограничения;  АМ „Хемус”: без ограничения;  АМ „Люлин”: без ограничения;  АМ „Марица”: без ограничения;  АМ „Черно море”: без ограничения;  АМ „Струма”: без ограничения.     ВЪВЕДЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ПО ОСНОВНИТЕ ПЪТНИ НАПРАВЛЕНИЯ:     Проходи:  - „Шипка” - отворен за движение. Забранено е движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4 до 31.03.2015 г.  - „Златишки”- затворен за всички МПС;  - „Върбишки”- затворен за всички МПС;  - „Предела” - затворен за  движение на МПС над 12 т;  - „Печинско” - отворен за всички МПС;  - „Пампорово” - отворен за всички МПС;  - „Превала” - отворен за всички МПС;  - „Ришки” - отворен за всички МПС;  - „Котленски” - затворен за движение на МПС над 10 т;  - „Обзорски” - отворен за всички МПС;  - „Републиката” ” - отворен за всички МПС;  - „Троянски” - затворен за всички МПС;  - „Петрохан” -. Затворен за  движение на МПС над 10 т. Движението на товарни МПС да се осъществява задължително с вериги;  - „Рожен” - отворен за всички МПС;  - „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;  - „Дюлински” - затворен за всички МПС;  - „Айтоски” - забранено е движението на МПС над 20 т;оторнипревозни средства,  - „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;     Временна организация на движението по първокласната пътна мрежа:  - пътища І-1, І-2, І-3, І-4, І-5, І-6 , І-7, І-8 и І-9 са без ограничения. 

Намерено е тялото на жена, която изчезна на 25 октомври край село Росен, община Приморско. Тя е била отнесена от приливна вълна. Мъжът от вилно селище Черниците, който също беше в  неизвестност от 25 октомври, е намерен жив. Мъжът е открит в дома си в Бургас. 15 души, сред които и дете, са закъсали в местността „Карандила" над Сливен. Те са блокирани заради непочистен път от Карандила към Сливен.

Обстановка в страната след обилния снеговалеж и поройните дъждове постепенно се нормализира. Въпреки това няколко области в страната остават в бедствено положение - Бургас, Габрово, Севлиево, община Баните (област Смолян). Пътищата са проходими при зимни условия, което налага шофиране с повишено внимание, съобразена скорост и с подходящи за сезона гуми.

Всички магистрали са отворени за всички превозни средства.

В Ловешка област все още има населени места без ток заради прекъснати електропроводи от обилния и мокър сняг.

Продължава наблюдението на водоемите в Бургаска област.

Информация на оперативния щаб към 14:00 часа

От полунощ до 12 часа днес звената на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” са участвали в извършването на 253 спасителни дейности. Към момента пожарникари и спасители работят участват в отводняване на обекти, отстраняване на паднали дървета и изтегляне на закъсали автомобили в засегнатите от обилни валежи райони на страната.

Област Смолян – пътищата в областта са проходими. Считано от 13,30 часа днес бедственото положение в община Баните е отменено.

Област Бургас – към момента обстановката в областта се нормализира. Екипите работят по отводняването на седем обекта. Издирваният в района на „Ченгене скеле” мъж е открит жив и здрав, приютен е в къща, намираща се в близост.

Област Пловдив – нормализира се обстановката в садовското село Богданица. Няма постъпили нови сигнали за необходимост от намеса на спасителни екипи. Осигурено е денонощно наблюдение на реката и местния язовир. Проходът Троян - Кърнаре, местността Беклемето, е затворен за движение. Седем екипа от РДПБЗН - Пловдив работят по разчистване на паднали дървета и отводняване на къщи. 11 доброволци, завършили курс за подготовка в Монтана, са на разположение и помагат при отработване на сигналите. Няма бедстващи хора. 

Област София - спасени са двама мъже, бедстващи с автомобила си местността „Белица”, в района на Белишка река. На единия от тях е оказана медицинска помощ, освободен е за домашно лечение. Спасителни екипи изтеглят закъсалото превозно средство. Екипи на РДПБЗН – Ботевград вече са освободили главен път Е-79, в участъка от село Новачане в посока Мездра до границата с област Враца. Нормализира се и движението по пътя Самоков – к.к. Боровец. Екипи на РДПБЗН в Самоков и Боровец са работили по подадените за участъка сигнали. 

Общо 11 екипа пожарникари и спасители участват в разчистването на все още затворените за движение участъци по пътищата Правец –Етрополе, София- Самоков и Ихтиман – Самоков.

Област Хасково - към момента 11 екипа работят по отводняване на обекти в община Хасково. Няма данни за затворени пътища. Нивото на река Хасковска е спаднало с около 3 метра и е почти на минимума. Водите на река Марица в Харманли също падат през последните 5 часа, а в Свиленград са в застой.

Област Ловеч – обстановката в областта е нормална. В момента девет екипа на РДПБЗН - Ловеч работят по отстраняване на паднали дървета. 

Област Габрово – валежите на територията на областта са спрели. Не са постъпвали сигнали за бедстващи и застрашени хора. Остават без електроснабдяване 94 населени места. В  момента два екипа на РДПБЗН - Габрово работят по разчистване на паднали дървета в областния град. Пътищата са проходими при зимни условия. 

Област Стара Загора – няма информация за застрашени и бедстващи хора на територията на областта. Проходът „Шипка“ е отворен за движение. 

Област Варна - отворен за движение е пътят Варна – Обзор – Бургас.

fallback
Още от България
fallback