fallback

От 1 януари тръгва електронния регистър за болничните листове

Така трикратно ще се съкрати срокът за изплащането на обезщетенията за временна нетрудоспособност

13.10.2014 | 17:02 Автор: Ирина Георгиева

Създаването на електронния регистър на болничните листове е в крайната си фаза. Очаква се той да заработи от 1 януари следващата година. Въвеждането на информационната система ще позволи на работодателите директно да подават по електронен път данните и документите на осигурените лица. Така трикратно ще се съкрати срокът за изплащането на обезщетенията за временна нетрудоспособност.

Мария е секретарка в столично училище и всеки месец до 15 число подава болничните листове на служителите в НОИ. Обработването на документите и подаването им в Осигурителния институт й отнема около 2 дни. Срокът обаче често се удължава, заради грешки в данните на осигурените лица, въведени от лекарите.

"Като се случи объркан болничен както е сега - трябва пак да го върна, пак да го обработя, да дойда тук, а ако е по електронен път - веднага и ще е много по-лесно, ще се види веднага грешката и няма да има нужда от разкарване. Много ще ме улесни предполагам и тях ще ги улесни."-заяви Мария Пеновска, секретарка в учебно заведение.

Въвеждането на електронния регистър ще премахне опашките пред гишетата на НОИ и кочаните с болнични листове. Средногодишно на около 1 млн. осигурени се издават болнични листове в два екземпляра или около 2 млн. общо.

"Болничният лист, който ще бъде издаден от личния лекар или съответния  ще идва по електронен път при нас. Удобство ще е и спестяването на посещения." - допълни Весела Караиванова, подуправител на НОИ.

Това ще намали срока за плащането на обезщетението от 15 до 5 дни. Осигуреното лице ще получава болничен лист на хартия, но само за да го представи пред работодателя си.  До 1 декември 2014 година е крайният срок болничните заведения да подадат искане за уникални номера за издаване на болничните листове. От 1 януари до 30 юни лекарите и зъболекарите, които нямат техническа възможност да подават данните по електронен, ще могат все още  да представят болничните листи на хартиен носител в НОИ.

 

 

fallback
Още от България
fallback