МЗ ще работи по националната здравна стратегия и спешната помощ

12.08.2014 | 15:13 Редактор: Ирина Георгиева
МЗ ще работи по националната здравна стратегия и спешната помощ

"Ще се опитаме и надявам се ще постигнем целта - да не допускаме трусове и притеснения за колегите в системата, както и за пациентите." С това изречение започна пресконференцията на здравният министър д-р Мирослав Ненков.

Няколко задачи са в основата на програмата на служебния кабинет в частта на здравеопазването. Освен националната стратегия на сектора до 2020г., здравният министър съобщи, че в момента тече процес за извеждане на децата от домовете за социални грижи.   Предстоят и промени във Фонда за лечение на деца, стана ясно от думите на министъра.

"Промените ще са многопосочни. Повече информация за въпросните промени обаче ще има след седмица." - коментира Ненков.

Ненков обясни стъпките, които ще предприеме в спешната помощ. Според него за увеличение на заплатите на медиците там на този етап не може да се говори. Той изрази и съмнение относно въвеждането на 7-часов работен ден за спешните медици, въпреки че бе обещан по време на управлението на бившия министър Таня Андреева.

"В момента текат изчисления, дали ще взимат повече пари с 7 часа. Дали наистина ще има смисъл да минат на 7 часов работен ден тепърва ще се изчисли." - подчерта Ненков.

Екипът на д-р Ненков ще наблегне на разрешаване на практически спънки в работата на бързата помощ.

"Имат практически проблеми моите колеги в спешна помощ и сме набелязали няколко идеи. Мислим и върху райониране. По този начин ще се спре практиката да се разкарват пациентите напред - назад из София. Ще бъде чудесно, ако успеем да направим всички тези неща." - отбеляза Ненков

Министърът коментира и темата свързана с директорa на спешния център в столицата Георги Гелев.

"Не виждам причина Гелев да не се върне, ако не поднови болничния си." - заяви Ненков.

Относно последните трусове в системата, свързани с уволнението на бордовете на възлови болници и смени в последния момент, преди да встъпи служебното правителство, Ненков уточни, че проверките са в действие, но болниците са големи и е необходимо още време.

Министърът представи и заместниците си. На поста се завръща Лидия Нейчева, която беше зам.-министър наравно с Ненков в служебния кабинет на Марин Райков. Вторият здравен заместник в кабинета "Близнашки" е Любомир Бакаливанов, а главен секретар на ведомството ще бъде Лилия Иванова.