България е в дъното на класацията за конкурентоспособност в индустрията

На дъното на класацията са още Словения, Хърватия, Малта и Кипър

11.09.2014 | 16:12 Редактор: Ирина Георгиева
България е в дъното на класацията за конкурентоспособност в индустрията

България изостава по отношение на конкурентноспособността в индустрията си. Това сочат данните от два доклада на ЕК. Страната ни се нарежда сред държавите, в които промишлената конкурентоспособност е спадаща. На дъното на класацията, освен България, са още Словения, Хърватия, Малта и Кипър.

В докладите изготвени от Брюксел се съобщава, че промишлеността на ЕС притежава редица конкурентни предимства. Именно те трябва да се използват за стимулиране на икономическия растеж въпреки трудните икономически условия в момента.

Това обаче важи повече за старите страни-членки, отколкото за новите, показва класация, която също е включена в резултатите от изследването. Според нея страните са разделени на четири групи по признака „конкурентоспособност" - с висока и повишаваща се, с висока, но стагнираща или спадаща, с не особено висока, но повишаваща се и с не особено висока и едновременно спадаща.

Страната ни се намира именно в последната, като според ЕК там са страните, които са най-малко атрактивни за инвестици в промишленост и които вместо да подобряват средата си тя се влошава.

По-добре от тях се справят Естония, Литва, Испания, Латвия, Чехия, Унгария, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Гърция, които са с ниски показатели по този индикатор, но с възходяща тенденция.

Белгия, Великобритания, Австрия, Франция, Италия, Люксембург, Швеция и Финландия от своя страна са традиционно конкурентни държави по отношение на промишлеността, но със стагниращи данни към момента.

Най-добрите държави по отношение на конкурентноспособността в индустрията са Холандия, Германия, Дания и Ирландия.