1,6% ръст на БВП за второто тримесечие /НСИ/

03.09.2014 | 16:57 Редактор: Ирина Георгиева
1,6% ръст на БВП за второто тримесечие /НСИ/

Ръстът през периода април-юни е 0,5% на тримесечна и 1,6% на годишна сезонно изгладена база.

Промишлеността и финансовият сектор, износът, инвестициите, по-малко потреблението, но и увеличаващата се производителност на труда са факторите, изиграли роля за тези резултати.

За второто тримесечие МВП е 19,5 милиарда лв.

Производителността на труда е най-висока в индустрията, където изработеното за един час достига 15 лева.

Икономическият растеж у нас се ускорява въпреки политическите и банкови сътресения през второто тримесечие. На годишна база ръстът на БВП е 1,6%, а в милиарди сме произвели – 19 и половина. На човек се падат по 2 700 лева. Услугите индустрията и земеделието движат икономиката, както и износа. Увеличава се и производителността на труда. Това според икономистите значи, че произвеждаме повече.

"С едно и също количество сме произвели една единица продукция, сега продукцията се е увеличила. Моята прогноза за ръст е 1,4%, но няма да се изпълни заложеното в бюджета." - заяви Калин Маринов от Института за икономическа политика.

От октомври простутуцията и наркопазарът влизат в изчислението на БВП. В Европа вече пресмятат приходите от тези сектори.

"Варират между 2% до 6% в Холандия. Ако БВП е 16 млрд., на него се пада 2-6% според държавата и това изменеие се добавя към БВП."- обясни Елка Атанасова.

Въвежда се и доход в натура, който включва разходите на работодателя за мобилни телефони, карти за градския транспорт, дрехи, ваучери за храна на служителите си.

Заради европравила статистиката ще въведе и условна рента за гаражи.

Тя ще се включи в данъчната оценката на жилището, независимо дали живеем под наем или не.

Ако в Европа собствениците са между 43-46 на 100, то у нас те са близи 96%.

Препоръките на ЕК целят да изсветлят част от икономиката ни, защото тъмната част от нея гони 13 на 100, което спрямо БВП е на 10 милиарда лева.

Подробностите в репортажа на Христиания Червенкова.