fallback

Правителството назначи ново ръководство на ДКЕВР (обновена)

Светла Тодорова ще е новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

03.09.2014 | 12:51 Автор: Ирина Георгиева

Светла Тодорова ще е новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, реши служебното правителство на днешното си заседание. За комисари са назначени още Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова.

Министерският съвет освободи от длъжност подалите вече оставка Боян Боев и Лиляна Младенова. Отказалият да напусне Еленко Божков пък, беше освободен заради конфликт на интереси.

Обновеният състав на Държавния регулатор ще трябва да реши какви да бъдат цените на тока от 1 октомври. Светла Тодорова е била част от комисията от 2001 до 2006 година.

Евгения Хаританова вече е била председател на регулатора. По неофициална информация председателският пост е бил предложен първоначално на нея, но тя е отказала.

Костадинка Тодорова е дългогодишен експерт от енергийното министерство.

Новото ръководство идва в обстановка на висок дефицит в енергийната система.

Ресорният министър Васил Щонов допусна, че  задълженията в енергетиката могат да достигнат 5 млрд. лв. до края на 2015-та година. Към юни тази година вече са почти 3 милиарда  лева.

"Това, което е най-обезпокояващо, е как те са нараствали последните 6 месеца. Те са нараснали с 360 милиона и се очаква да нараснат през следващите 12 месеца с още 900 милиона. колкото повече пазарът се либерализира, толкова по-бързо ще се увеличава скоростта на тези загуби" - допълни Щонов.

Според министър Щонов  трябва да бъдат преразгледани цените, на които се изкупува енергията от възобновяемите енергийни източници и от когенерациите, да се подобри управлението в държавните енергийни предприятия и да се преразгледат договорите с американските централи, опит за което беше направен и от предишния кабинет, но той се оказа неуспешен. 

Енергийната стратегия, която изготви екипа на бившия министър Драгомир Стойнев, ще бъде ревизирана, стана ясно от думите на енергийния министър  Васил Щонов.

fallback
Още от България
fallback