Щонов: Мерките в областта на енергетиката от последната година не работят

Енергийният сектор е поставен в тежка ситуация, от която няма изход, коментира ресорният министър

03.09.2014 | 15:36 Редактор: Мариета Иванова
Щонов: Мерките в областта на енергетиката от последната година не работят

Взетите през последната година мерки в областта на енергетиката са неработещи, коментира след заседанието на Министерския съвет енергийният министър Васил Щонов. Той уточни, че изказването му се отнася, както за решенията на регулатора ДКЕВР, така и за самото министерство. По думите му енергийният сектор е поставен в тежка ситуация, от която няма изход. Той припомни, че към 30 юни дупката в енергетиката е 2,9 млрд. лева и се очаква в следващите 12 месеца да нарасне с поне 900 млн. лева. Той заяви, че в края на 2015 година дефицитът може да стигне 5 млрд. лв.

„Това, което е най-обезпокояващо, е как те са нараствали последните 6 месеца. Те са нараснали с 360 милиона и се очаква да нараснат през следващите 12 месеца с още 900 милиона,“ коментира министър Щонов.  По думите му „колкото повече пазарът се либерализира, толкова по-бързо ще се увеличава скоростта на тези загуби“. Той посочи още, че няма как тези загуби да бъдат бързо намалени. Щонов заяви, че в системата няма пари и трудно се намират средства за подготовката за зимата, в частност – за нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен.

Щонов заяви още, че предложенията, направени от ДКЕВР, на хартия покриват дефицита в НЕК, но методите на регулатора биха могли да бъдат оспорвани в съда, тъй като не е било постигнато съгласие с останалите участници на пазара.

Според министър Щонов трябва да бъдат преразгледани цените, на които се изкупува енергията от възобновяемите енергийни източници и от когенерациите, да се подобри управлението в държавните енергийни предприятия. Наред с това следва да се преразгледат договорите с „американските централи“, опит за което беше направен и от предходния кабинет.

Енергийната стратегия, която изготви екипа на бившия министър Драгомир Стойнев, ще бъде ревизирана, стана ясно от думите на енергийния министър Васил Щонов.