Правителството назначи ново ръководство на ДКЕВР (обновена)

Светла Тодорова ще е новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

03.09.2014 | 12:51 Редактор: Ирина Георгиева
Правителството назначи ново ръководство на ДКЕВР (обновена)

Светла Тодорова ще е новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, реши служебното правителство на днешното си заседание. За комисари са назначени още Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова.

Министерският съвет освободи от длъжност подалите вече оставка Боян Боев и Лиляна Младенова. Отказалият да напусне Еленко Божков пък, беше освободен заради конфликт на интереси.

Обновеният състав на Държавния регулатор ще трябва да реши какви да бъдат цените на тока от 1 октомври.
Светла Тодорова е била част от комисията от 2001 до 2006 година.

Евгения Хаританова вече е била председател на регулатора. По неофициална информация председателският пост е бил предложен първоначално на нея, но тя е отказала.

Костадинка Тодорова е дългогодишен експерт от енергийното министерство.

Новото ръководство идва в обстановка на висок дефицит в енергийната система.

Ресорният министър Васил Щонов допусна, че  задълженията в енергетиката могат да достигнат 5 млрд. лв. до края на 2015-та година. Към юни тази година вече са почти 3 милиарда  лева.

"Това, което е най-обезпокояващо, е как те са нараствали последните 6 месеца. Те са нараснали с 360 милиона и се очаква да нараснат през следващите 12 месеца с още 900 милиона. колкото повече пазарът се либерализира, толкова по-бързо ще се увеличава скоростта на тези загуби" - допълни Щонов.

Според министър Щонов  трябва да бъдат преразгледани цените, на които се изкупува енергията от възобновяемите енергийни източници и от когенерациите, да се подобри управлението в държавните енергийни предприятия и да се преразгледат договорите с американските централи, опит за което беше направен и от предишния кабинет, но той се оказа неуспешен. 

Енергийната стратегия, която изготви екипа на бившия министър Драгомир Стойнев, ще бъде ревизирана, стана ясно от думите на енергийния министър  Васил Щонов.