fallback

Плевнелиев пред Financial Times: Олигарсите са пристрастени към държавните пари

КТБ също беше спомената в интeрвюто

12.08.2014 | 10:40 Автор: Ирина Георгиева

Българските олигарси са пристрастени към държавните пари. Това заявява президентът Росен Плевнелиев пред британския вестник Financial Times. В обширния материал, посветен на ситуацията в страната ни, държавният глава коментира още банковата ни система и проекта „Южен поток“.

Българският президент критикува остро политиците и могъщите олигарси в страната за това, че разчитат прекалено много на държавните фондове. Financial Times добавя, че 7 млн. евро европейски пари са блокирани заради подозрения за корупция, в която участвали политици и бизнесмени. Плевнелиев обещава да внесе ред в търговете за поръчки за енергийни и инфраструктурни проекти.

"Нашите олигарси са пристрастени към държавните пари", коментира Плевнелиев в интервюто за The Financial Times.

"Като президент, се чувствам разочарован, че много решения (обществени поръчки), особено за големи инфраструктурни проекти, са били взети без достатъчно прозрачност и зад затворени врати. Хората искат да видят повече прозрачност във всички тези сектори, " добави президентът на България.

КТБ също беше спомената в интeрвюто на Плевнелиев. В публикацията се отбелязва, че банката беше доведена до несъстоятелност след спор между мажоритарния акционер Цветан Василев и протеворчивия политик и един от най-големите кредитополучатели на финансовата институция- Делян Пеевски.

И двамата мъже имали връзки с изпълнители, избрани за „Южен поток“.

Financial Times допълва, че българският президент-технократ изглежда взема на мушка обявената през май сделка, с която държавният Български енергиен холдинг повери на няколко базирани в София частни компании построяването на българския участък от „Южен поток“.

ЕК разследва дали България е нарушила правилата на ЕС в областта на конкуренцията, като е сключила договори на местни и руски строителни компании във връзка с проект за нов газопровод „Южен поток“, който е предвидено да заобиколи Украйна.

 

fallback
Още от България
fallback