fallback

Продължават възстановителните работи в засегнатите райони

/обновена/

22.06.2014 | 09:52

Деветдесет и девет  военнослужещи от Военноморските сили и 83 курсанти от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ се включиха на 22 юни, от 08.30 ч. в разчистването на наводнения квартал „Аспарухово“ във Варна, съобщава МО. Военнослужещите са разпределени на различни обекти и оказват помощ на гражданите при разчистването на къщи, дерета и улици в квартала. Техните действия се ръководят от командира на Военноморските сили вицеадмирал Румен Николов.

Община Варна е издала заповеди за принудителна евакуация - съобщи пред националната телевизия кметът на Варна Иван Портних.  Продължават възстановителните дейности във варненския квартал „Аспарухово”, съобщава агенция Черно море.

В неделя, 22 юни започват работа първите комисии, които ще оценяват щетите от наводнението в Добрич. Там бяха изпратени допълнителни екипи на пожарната от Пловдив, Русе и Стара Загора, за да помогнат с отводняването. Бедственото положение в Добрич остава за трети пореден ден, съобщава БТА. Центърът за услуги и информация в общината ще бъде отворен в неделя от 9.00 до 16.00 часа, съобщиха от пресцентъра на общината. Хората, които са понесли имуществени вреди от наводнението могат да депозират заявления по образец и декларации за удостоверяване на претърпените вреди с лична карта и копие от нотариален акт, договор за покупко–продажба, договор за дарение или друг вид документ за собственост. Осигурени са технически специалисти, които да оказват съдействие.

Не е отменено бедственото положение и в община Велико Търново.

До края на юли ще бъде възстановено движението през Прохода на Републиката, съобщава агенция Пътна инфраструктура. До възстановяване на движението през Прохода на Републиката шофьорите на тежкотоварни автомобили, пътуващи от Северна към Южна България, трябва да преминават през прохода Шипка. Тежкият трафик от Южна към Северна България е насочен през Ришкия и Котленския проход. Леките автомобили могат да пътуват без ограничение в двете посоки през всички разрешени за движение старопланински проходи. На 23 юни – понеделник, инж. Дончо Атанасов от АПИ, заедно с експерти ще инспектира републиканската инфраструктура в областите Добрич, Габрово и Велико Търново. Целта е да се направи оценка за състоянието на пътната мрежа, нанесените щети и мерките, които ще се предприемат за възстановяването й.

КНСБ създаде щаб за събиране на помощи в сградата на синдиката на площад Македония в София: събират се питейна вода, пакетирана храна, памперси, както и препарати за почистване. Главната инспекция по труда напомни, че по закон доброволците имат право на отпуск за изпълнение на граждански и обществени задължения. Те трябва да докажат, че са били доброволец с документ от кметството или от общинския съвет.

/Източник: Черно море, БТА, АПИ, снимка: АПИ-Прохода на републиката/

 

 

fallback
Още от България
fallback