Президентът обеща държавна помощ за пострадалите от наводненията

21.06.2014 | 23:48
Президентът обеща държавна помощ за пострадалите от наводненията

Прездидентът посети пострадалия квартал Аспарухово във Варна. Той участва в заседанието на кризисния щаб при Областния управител на Варненска област, на което присъства и комисар Кристалина Георгиева.

По думите на държавния глава по време на срещата на 21 юни са били набелязани конкретни мерки, за да има яснота в бъдеще кой какво прави при овладяването на ситуацията около наводненията, съобщава агенция Черно море.
 

Президентът Росен Плевнелиев заяви пред журналисти във Варна:

"Няма нужда към момента да се свика Консултативния съвет по национална сигурност, каза президентът.

За мен са важни две големи неща – институциите да могат да си вършат работата и не кризисен щаб по национална сигурност в София, а институции, близо до хората тук, в Аспарухово, в Добрич, Велико Търново и където трябва.

Държавата трябва да покаже, че е на страната на гражданите.

Институциите ще бъдат тук и ще си вършат денонощно работата, докато свършат всичко – от най-спешните мерки по почистване на калта, до по-важните мерки като описване на щетите.

Достатъчно комисии във всяка къща. До всяко семейство. С подписи на експерти, които да кажат какви са щетите. Същевременно обобщените резултати от тези комисии трябва да отидат до държавните институции и да бъдат финансирани.

Държавата трябва да обещае, аз тук като президент съм тук да поема и този ангажимент към варненци и към хората от Добрич и всички останали пострадали. По правилата. Всеки трябва да бъде компенсиран. И не на калпак и не на квадратен метър и не с еднакви суми. А колкото трябва, чрез подписите на хора, които разбират" - заяви Росен Плевнелиев.

Още по темата

След посещението във Варна президентът и еврокомисар Кристалина Георгиева отпътуваха за Добрич, за да се запознаят на място с усложнената обстановка и пораженията от наводненията.

/Снимка: Черно море/