Oптимистични настроения за бъдещето на фирмите през следващата година

Съществено увеличение на наети лица се очаква да има в девет области в страната

15.06.2014 | 12:00 Редактор: Ирина Георгиева
Oптимистични настроения за бъдещето на фирмите през следващата година

Представители на бизнеса у нас са оптимистично настроени за бъдещето на фирмите си през следващата една година. Това сочи проучване на Института за пазарна икономика, проведено сред близо 1700 фирми.

Проучването на Института за пазарна икономика сред българските фирми включва въпроси, свързани с очакванията на бизнеса за динамиката на инвестиционната активност, за приходите на предприятията, както и за броя на лицата, които ще бъдат наети на работа през следващите месеци. 

Резултатите от бизнес анкетата са оптимистични. Съществено увеличение на наети лица се очаква да има в девет области в страната, три тях се намират в Североизточния район - Варна, Търговище и Шумен. Групата области, в които бизнесът счита, че по-скоро броят на наетите лица ще се запази или ще отбележи минимален ръст са Велико Търново, Стара Загора, Разград, Плевен, Перник, Габрово и Благоевград

Като основни фактори, благоприятстващи бизнеса, представителите на българските фирми посочват достъпа до кредит и европейските средства. И двата фактора се радват на най-позитивни оценки от страна на по-големите предприятия и компании с персонал от над 50 души. 

Въпреки високата средна оценка, която бизнесът дава на европейските средства като фактор, цели 32,5 на 100 от анкетираните предприятия не могат да преценят ефекта от предоставянето им.