fallback

Как е усетен трусът на 24 май в Турция и Гърция

266 пострадали в Турция

24.05.2014 | 19:00

Мощно земетресение с епицентър от турския егейски остров Гьокчеада разлюля Западна Турция към 12:25 следобед на 24 май, предизвиквайки щети и слаби наранявания.

В западната турска провинция Чанаккале на някои сгради са нанесени леки щети.

По данни на Службата за борба с бедствията /AFAD/ 266 души са ранени заради паниката, предизвикана от труса, включително един човек е в критично състояние, след като скочил от балкон в Балъккесир. Хората са излезли по улиците от домовете си в Истанбул, Измир, Денизли и Анталия.

Въпреки че областните управители на Истанбул и Чанаккале в отделни изявления са казали, че няма жертви или щети в провинциите им, 30 души от Чанаккале и петима в Текирдаг са били ранени след като скочили през прозорците на анапратемните си.

20 души са били приети в болница в Гьокчеада заради шока.

Турските мобилни мрежи са били прекъснати поради свръхнатоварване, но по-късно връзките са били възстановени.

В Гърция полицай от Лемнос съобщил, че британска туристка е била леко ранена на летището при падане на част от тавана, но е получила помощ на място и не е било нужно да бъде приета в болница. Според АП няма други щети.

Институтът по геофизика в университета в Солун съобщи, че трудът е бил усетен със сила 6,3, Геоложката служба на САЩ първоначално съобщаваше за 6,4, а по-късно поправи на 6,9.

/Информация на в-к Хюриет/

Земетресение от 6,4 растърси Северна Гърция в събота и бе усетено в съседна Турция и България, но няма съобщения за жертви или сериозни разрушения, съобщава полицията и пожарните служби в Гърция.

Геоложката служба на САЩ обяви, че епицентърът е бил на 77 км юг-югозападно от Александруполис, между островите Лемнос и Самотраки, на дълбочина 10 км. По-късно ревизира първоначалното си съобщение за 7,2.

Дежурен офицер от полицията в Лемнос съобщи, че британска туристка е била леко ранена на летището при падане на тавана, но е получила помощ на място и не е поискала да бъде откарана в болница.

Земетресението бе усетено в части на Западна Турция в събота сутринта, предизвикало е паника, хората са се втурнали на улицата, съобщават местните медии.

Трусът е бил усетен и в най-големия град, Истанбул, както и в Измир, съобщават очевидци, цитирани от Ройтерс.

/Информация на в-к Катимерини/

fallback
Още от България
fallback