Трус 6.5 по Рихтер с епиц. Егейско море, бе усетен у нас (допълнена)

В България е регистриран като 5,5 по Рихтер /БАН/

24.05.2014 | 18:30 Редактор: Ирина Георгиева
Трус 6.5 по Рихтер с епиц. Егейско море, бе усетен у нас (допълнена)
Трус 6.5 по Рихтер с епиц. Егейско море, бе усетен у нас (допълнена)

Земетресение с магнитуд от 6.5 по скалата на Рихтер разлюля гръцкото и турското крайбрежие. Земният трус беше усетен в България около 12.30 часа на 24 май. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на земния  трус е бил извън територията на страната на остров Самотраки, Егейско море. Първоначалното съобщение беше за трус с магнитуд 7.2, с дълбочина 10 километра.

Коментар на БАН - във видеото.

 

Още по темата

 

Обновена 22:50

Катя Пеева, кореспондент на БНР в Солун, съобщи за България он ер, че земетресението на 24 май по обед е било усетено много силно в Солун и продължило около минута. След първия е последвал втори трус, от пета степен по Рихтер, а земята продължава да се люлее по-слабо. Силно е било усетено земетресението и на о-в Тасос. Според Катя Пеева положителното е, че на островната част на Гърция, в Егейско море се спазва много стриктно закона за ниското строителство. Тя съобщи, че според гръцките сеизмолози трябва да минат 24ч. от първия трус, за да могат да се дадат реални прогнози. Жертви в Гърция няма. Пострадали са трима туристи на о-в Лемнос.

Сеизмологичните институти на Гърция и Турция, както и НИГГГ-БАН съобщават за серии от вторични трусове, значително по-слаби - в района на Източно Егейско море, с магнитуд в епицентъра около 2 по Рихтер.

Обновена: 19:10

Вторичните трусове продължават:
18:38 Зап. Турция, 3,2
17:49 Егейско море, 4,6
15:40 Егейско море, 4,6
14:53 Егейско  море, 4,6
/Евросредимезмоморски сеизмичен център/

14:49 на 39 км източно от Самотраки, 4,5
14:40 на 15 км от Атон, 4
/Инст. По геодинамика, Гърция/

15:38 между Чанаккале и Самотраки, 3,2
/Службата по бедствия и извънредни ситуации на Турция/

16:02 между Чанаккале и Самотраки, 3,1
/БАН/

/Обновена: 18:20ч/

 

Ето как е бил усетен трусът в Турция, по данни на Службата по бедствия и извънредни ситуации на Турция:

 

Данните от гръцкия Институт по геодинамика-Атина към 18:30:


Още по темата

Данните на Сеизмологичния център към БАН го регистрираха с магнитуд 5.7 по Рихтер в Средиземно море. Епицентърът е бил на 327 километра от София на 5.1 километра дълбочина.

"Земетресение с магнитуд 6,5 степен, което се реализира на повърхността, предполага, че може да бъде усетено на разстояние от около 400 – 500 км, какъвто е и случаят с територията на нашата страна", заяви  проф. Емил Ботев, ръководител на Департамент „Сеизмология” в НИГГГ към БАН, заяви агенция "Фокус". По думите му това е земетресение извън пределите на нашата страна и вследствие на неговата сила с магнитуд към 6, то е усетено почти на цялата територия на нашата страна. Въздействието е най-голямо към нашата южна периферия, към Кърджали, също така и в Благоевградско е усетено достатъчно силно. Но земетресението не е от катастрофалните, коментира той. 

По информация на националното радио най-силно земетресението е било усетено в Хасково, Кърджали и Смолян. Трусът е усетен силно в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе,Тутракан, Сливен и Добрич.

Премиерът Пламен Орешарски следи ситуацията във връзка с усетеното в България земетресение, предаде пресслужбата на МС. Министър-председателят държи постоянна връзка с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и с директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов и  получава своевременно информация. Премиерът призовава гражданите да запазят спокойствие.

По информация на дежурния в Министерството нa здравеопазването няма завишаване на обажданията в спешните центрове и болниците в района на Кърджали, Благоевград, Смолян, Сандански и Бургас. Засега в резултат на стреса от труса две жени са припаднали в Смолян и Петрич, двама хронични хипертоници са потърсили помощ в Кърджали и между 5 и 6 човека са припаднали в Пловдив.

Трусът беше усетен и в други страни от региона - Сърбия и Македония, съобщиха местните медии, цитирани от БТА. Най-малко един човек е бил ранен в Гърция. Турските медии съобщават за десетки ранени в Чанаккале - окръгът, където земетресението е било най-силно усетено. Пострадали хора има и в други окръзи в западната част на страната, съобщава частната турска телевизия.

Затруднена е комуникацията с част от мобилните оператори. Към момента няма данни за пострадали и нанесени сериозни материални щети.


Ето как бе усетено земетресението в Гърция /очевидци, цитирани от Евросредиземноморския сеизмичен център/

Самотраки /Гърция, 21 км от епицентъра/: „Бяхме на кораб на пристанище Самотраки. Корабът беше на кея, когато започна земетресението. Усетихме го за ок. 30 сек. Чухме тътен и усетихме движение нагоре-надолу. Първоначално помислихме, че е от двигателите, но после разбрахме, че е земетресение, защото всички хора на пристанището излизаха от сградите."

Контопули /Гърция, 41км от епицентъра/: "Земята се движеше хоризонтално от изток н а запад. Понеже бяхме на първия етаж, веднага излязохме на улицата. Трудно се ходеше. Продължи 20-30 сек."

Александруполис /Гърция, 74 км от епицентъра/: "Усетихме земетресението много силно. Имаше силен тътен. У дома някои предмети паднаха от етажерката и масата. Хората по улиците изпаднаха в паника."

Апалос /Гърция, 78 км от епицентъра/: "Беше много силно!"

Тасос /Гърция, 80 км от епицентъра/: "Невероятна паника в офиса. Аз просто седях на бюрото като закован."

Комотини /Гърция, 92 км от епицентъра/: "Много силно земетресение, телевизорът, библиотеките, шкафовете се люлееха, нещата от рафтовете едва не паднаха. Стори ми се, че продължи много дълго."

Ксанти /Гърция, 103 км от епицентъра/: "Мисля, че продължи много секунди, вероятно минута."

Кавала /Гърция, 110 км от епицентъра/: "Имаше дълъг, тътен, всичко се тресеше. Веднага разбрахме, че е силно земетресение, хората грабнаха децата си и излязоха на улицата."


коментирай >
Още от България
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма