Гръцката криза нанесе щети на целия европейски проект: Крук

Клив Крук, Bloomberg View

23.06.2015 | 09:13
Гръцката криза нанесе щети на целия европейски проект: Крук

Не съществува доверие в ситуацията с Гърция. Европейските лидери дадоха на гръцкия премиер Алексис Ципрас 48ч. да направи последен опит да изпълни изискванията на кредиторите и да сложи край на петмесечната блокада в преговорите за финансова помощ. Коментар на колумниста на Bloomberg View Клив Крук от Сингапур в разговор с Енджи Лау от студиото в Хонконг в предаването на Bloomberg "Asia Edge"=

 

Още по темата

 

Тази драма се проточи с месеци. Вече в последното действие ли сме или има обрат?

Не мисля, че сме стигнали последното действие. Драмата продължава още. Това, което научихме в последните няколко месеца е, че когато Европа говори за краен срок, смисълът, който използва е различен от този, който ние влагаме. Те започват да достигат критичния момент в края на юни, когато трябва да се направи плащането към МВФ и Гърция няма пари да го направи. Смятам, че има много начини да се намери изход. Гърция може би трябва да влезе в технически преговори с МВФ, докато изясни ситуацията.

Но не бива да има официален дефолт, докато все още си говорят и ако Европа не спре кранчето. И - това е ключово - ако не започне масово теглене на депозити от банките в Гърция. Има начини ситуацията да се удължава. На тези хора не им липсва изобретателност, когато става дума да се увърта.

 

Какво може да стане?

Тази седмица мисля, че ще бъде намерено някакво решение. Изглежда, че Гърция е направила подобрена оферта като фискални условия, като тези, които иска ЕС. Смятам, че ЕС от своя страна е по-изплашен от Грексит и дефолт и ще постигне някакво споразумение с правителството, на което няма доверие.

Така изглеждат нещата сега.

Мисля, че някаква сделка, която ще позволи да се продължи ситуацията на "забавяй и се преструвай". Правиш се, че проблемът е решен и просто протакаш. Мисля, че тази седмица ще успеят да го постигнат.

 

Да, но това прилича на Лъжливото овчарче. Всеки казваше, че ще е има сделка в последния момент. И жестовете, и реториката.. Но трябва ли да е по този начин?

Не. Едно от най-забележителните неща в тази криза е, че спорът, който става толкова отровен е за нещо - според мен - дребно нещо. Дребно - като икономическо значение.

Дистанцията между Гърция и ЕС по фискалните цели не е толкова голяма. Ако имаше някаква добра воля, доверие в тази ситуация, можехме да имаме сделка още преди месеци. Проблемът е, че няма доверие, няма добра воля.

Двете страни в тези преговори вече не могат да се понасят. И проблемът е, че това няма да премине, ако намерят начин да задържат ситуацията в същото положение. Ако постигнат сделка тази седмица, а аз мисля, че ще успеят - това няма да възстанови доверието.

Затова в дългосрочен план перспективата за ЕС да се справи с такива проблеми е доста мрачна. Тази криза вече нанесе големи щети на целия европейски проект.