fallback

Ген. Кирил Цветков: В последните 20 години Европа намалява парите за отбрана

Идеята за обща армия на ЕС не е нова, коментира председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната

12.03.2015 | 09:27 Автор: Мариета Иванова

Идеята ЕС да има обща армия не е нова- още в края на 90-те години имаше идея да се създаде 60 хиляден корпус и в него първоначално участваха Германия и Франция, които  изпратиха по една бригада, като щабът му беше във Страсбург. Това коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на  Обществения съвет по въпросите на отбраната генерал Кирил Цветков. Той допълни, че след като са били провеждани тренировки, на един по-късен етап щабът е бил закрит.

„Тогава Европа беше тръгнала по пътя на демилитаризация. През последните 20 години почти 40% от разходите за отбрана се съкратиха и започват да намаляват драстично военните бюджети,“ коментира генерал Цветков, отбелязвайки, че България е с най-голям процент на намаление на военния бюджет от всички страни-членки на НАТО.

„Има моменти, когато пацифизмът е полезен, но има моменти, когато започва да вреди, така е било в цялата история на България. Важно е да има баланс в политиката. Баланс между потребности и поддържани отбранителни способности и възможностите на държавата. И трябва да съответства на обстановката около нас. Между другото обстановката не е много благоприятна и на това се дължи повишената активност на НАТО“, коментира ген. Цветков.

С оглед на изразените мнения, че НАТО събира сили, за да воюва с Русия, той подчерта, че съвместните обучителни мероприятия, които се провеждат в момента в редица източноевропейски страни, включително и в България, не се планират от днес за утре.

В тази връзка той подчерта, че тези учения в система за планиране на НАТО се залагат около 2-3 години предварително, съгласуването е направено преди година.

„Министърът на отбраната каза, че около 70 мероприятия ще  се проведат заедно с американските войски тази година на територията на България,“ коментира още ген. Цветков.

Той подчерта, че сравнително по-ново решение е това за създаване на координационни центрове, включително и в България.

„Но такъв център вече функционира. Нищо, че е на второ ниво на конмандните пунктове.

Следващата седмица може би ще бъдат окончателно приети промените в Закона за отбрана и въоръжените сили, след което този център ще започне да функционира и да назначаваме хора. Не е някаква нова практика, това е нормална реакция. Във всички нормативни документи е записано, че ние сами не не можем да си осигурим отбраната,“ коментира Цветков.

 

fallback
Още от Коментари
fallback