Даниел Митов: България не се готви за война с Русия

Страната само засилва отбранителния си капацитет чрез приемането на команден център на НАТО на своя територия

23.02.2015 | 17:22 Редактор: Ирина Георгиева
Даниел Митов: България не се готви за война с Русия

България не се готви да тръгне на война срещу Русия, а само засилва отбранителния си капацитет чрез приемането на команден център на НАТО на своя територия, заяви българският външен министър Даниел Митов в интервю за румънския информационен сайт e-Ziare, предаде БТА. Министър Митов, който бе на работно посещение в Румъния в края на миналата седмица, направи коментар пред електронното издание за общите енергийни проекти на Румъния и България, за най-голямата заплаха за сигурността на региона и за териториалния спор в Черно море между Букурещ и София.

Анулирането на проекта "Южен поток" е само на политическо ниво, но технически проектът все още съществува, тъй като междуправителственото споразумение не е отменено и компанията все още съществува, отбеляза Митов.

"Естествено, търсим алтернативи за енергийното бъдеще на ЕС. В момента България прокарва една идея за депо за природен газ на Черно море, до Варна, където трябваше да започне "Южен поток" на територията на ЕС." - посочи министърът.

Външният министър отбеляза, че там може да бъде терминалът, откъдето да се разпределя природен газ за останалата част на Европа, включително през територията на Румъния и други страни. Митов добави, че София следи разговорите по проекта "Турски поток", но подчерта, че каквото и да се случи с тази идея, трябва да се следва основният принцип за диверсификация както на източниците, така и на маршрутите в рамките на ЕС. 

"Когато говорим за газ, който влиза на територията на ЕС, решението не може да се вземе едностранно. Русия не може да решава сама по какво да прави, трябва да се координира и с ЕК." - отбеляза Митов.

Външният министър каза също, че се работи по осъществяването на интерконекторна връзка между България, Гърция и Румъния, като оттам ще може да се направи връзка с Централна и Западна Европа.

"Също така очакваме да намерим определени количества газ в Черно море. И двете страни ще се възползват от тях и те не само ще задоволят нуждите ни, но ще можем и да изнасяме." - посочи министърът.

Във връзка с делимитацията на морските пространства на Румъния и България в Черно море Митов заяви, че дискусиите ще продължат, но това няма да попречи на проучванията и дори на експлоатацията на залежите.

"Ние сме съюзници, партньори, трябва да намерим политически решения." - посочи министърът, като отбеляза, че се надява спорът да бъде решен скоро.

На въпрос дали България се чувства застрашена от Русия заради създаването на командни центрове на НАТО в страни от Югоизточна Европа, включително в Румъния и България, българският представител заяви, че "нито България, нито Русия имат причини да се чувстват застрашени в тази ситуация". 

"Действителността е, че съществуват конфликти близо до нашите граници, нямам предвид само конфликта в Украйна, но и този в Близкия Изток. НАТО е отбранителен алианс и ние сме длъжни да засилим отбранителния си капацитет, да бъдем подготвени за всякаква ситуация."- посочи външният министър.

Министър Митов отбеляза, че в командния център в България ще има 40 души, половината от които български офицери.

"Не знам как една такава структура може да бъде заплаха за някого. България не се готви да тръгне на война с никого, ние само засилваме отбранителните си мощности, както прави и Румъния." - подчерта той.  

На въпрос как оценява инициативата на партия Атака за провеждане на референдум за излизане на България от НАТО, министърът заяви:

"Не бих обръщал голямо внимание на партия Атака, това е една много особена партия със специфична програма, която се опитва да мотивира електората си по този екстравагантен начин. Безпокои ме не Атака, а чувството, че някои от основните партии в страната изглежда са съгласни с Атака и нейните послания."

Запитан коя според него е най-голямата заплаха за сигурността на региона, Даниел Митов посочва, че това е "проблемът с ИД, чуждестранните бойци, младите мюсюлмани, които са "омагьосани" от идеологията на ИД и разрушават живота си, борейки се за тази организация, с която няма нищо общо с исляма". 

"Разбира се, че ще се опитаме да се справим с натиска на имиграцията, натиска на бежанците, ще се опитаме да не позволяваме на чуждестранните бойци да се върнат в Европа и да създадат терористични клетки и ядра на радикалния ислям в Европа." - посочи Митов.

Външният министър добави, че българските тайни служби работят активно и обменят информация с всички партньори по отношение на потенциални заплахи.