13 години след 11 септември живеем в постоянна заплаха от нови атаки

Това обобщи експертът по сигурност Славчо Велков

11.09.2014 | 11:05 Редактор: Ирина Георгиева
13 години след 11 септември живеем в постоянна заплаха от нови атаки

Терористичната групировка „Ислямска държава“ не може да бъде унищожена само с въздушни атаки. В ликвидирането й трябва да се включат и страните от Близкия изток. Това каза в Сутрешния блок на България Он Ер експертът по сигурност Славчо Велков. Тринайсет години след атентата в САЩ светът не се е променил и продължаваме да живеем в постоянна заплаха от нови атаки, обобщи Велков. Според него основният недостатък на войната срещу тероризма е липсата на обща стратегия на страните.

"Според мен намерението за формиране на обединени усилия и създаване на обща стратегия е правилно, вярно и ефективно, но трябва да знаем, че заради спецификата на тази организация - с нея не може да се водят преговори и така много специфични методи, които използва - обезглавяването и насилието включително и насилствено налагане за приемане на религия - показва, че тя не може да бъде унищожена чрез водене на преговори, разговори, отстъпки и т.н. Още повече тя диктува в момента положението с многото заложници, с които разполага. Така че единственият верен способ и стратегия е прекия сблъсък - това означа по земя, а не по въздух." - обясни Велков.

Глобалната сигурност е в изключително тревожно състояние в резултат на терористичния акт от 11 септември, подчерта Велков. Той е категоричен, че е нужно да си направим изводите след нападението на Кулите близнаци. По думи на експерта това не е обикновен терористичен акт, а терористична операция, стратегическо действие с много висок процент на успеваемост-75%. Планирано е било 4 самолета да "ударят" като 3 успяват да уцелят право в целта, припомни Велков.

"Тази акция намери пробив в една от най-сигурните системи за сигурност. Започнаха две унищожителни войни - Афганистан и Ирак, които продължават в пълна сила и днес. Светът обаче не се промени на 11 септември, а той се променяше динамично още след Втората Световна Война." - допълни експертът.

Пълният коментар в следващия видео материал: