ФБР: САЩ няма да пусне втори 11 септември заради наплива на джихадисти в Сирия

В близкоизточната страна постоянно пристигат бойци от Европа и Америка, коментира директорът на ФБР Джеймс Коми

03.05.2014 | 14:04 Редактор: Мариета Иванова
ФБР: САЩ няма да пусне втори 11 септември заради наплива на джихадисти в Сирия

САЩ няма да допуснат събитията в Сирия да доведат до нов 11 септември, заяви директорът на ФБР Джеймс Коми. По думите му в страната непрекъснато пристигат бойци от Европа и Америка, за да се влеят в редиците на джихадистите.

Директорът на ФБР изрази тревогата си от засилването на влиянието на терористичната мрежа „Ал Каида” в Сирия.

По оценки на американските специални служби в състава на въоръжените отряди на сирийската опозиция има общо от 75 000 до 115 000 души, които членуват в над 1500 различни групировки, включително терористични, съобщи неотдавна директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър.

В обстановка на постоянно увеличаващите се опасения от терористични атаки се провежда и подготовката за президентските избори в Сирия.

Още по темата

Във вота на 3 юни за пръв път е предвидено   участие да вземат политически противници на президента Башар Асад. Тази седмица всички кандидати внесоха документи за участие в изборите, като Конституционният съд на страната и парламентът трябва да ги одобрят. Срокът за това е 6 май.

В ООН обаче смятат, че условията за участие са дискриминационни и на практика не дават шанс на опозицията да издигне свой кандидат.

Най-дискриминационното условие според генералния секретар на ООН Бан Ки-муун е това, че претендентът трябва да е живял в Сирия през последните 10 години и да има подкрепата на поне 35 от 250-те депутати в парламента. Покриването на условията изглежда трудно изпълнимо, тъй като голяма част от депутатите подкрепят режима на президента Асад, коментират експерти.