fallback

Наблюдаваме нов етап от кризата в Украйна, смята доц. Костадин Грозев

Предният етап е приключил с подписването на примирието

08.09.2014 | 00:00 Автор: Ирина Георгиева

След анексията на Крим в края на март тази година, в момента наблюдаваме нов етап от кризата в Украйна. Това заяви доц. Костадин Грозев, преподавател по съвременна история в СУ „Св. Климент Охридски” в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи предният етап е приключил с подписването на примирието, макар и да е кратко.

"Етап е, защото конфликтът се разрасна в един много кратък срок. По данни на ООН, сигурно много по-консервативни от реалните - около 2600 души убити, около 6000 души ранени, 260 000 души останали без дом, 814 000 бежанци. Тук става дума за един истински хуманитарен конфликт, който се разраства и прескочи границите на Крим. Прехвърли се в Югоизточна Украйна и показва една дългосрочна стратегия на Путин и развитието на военните действия." - обясни Грозев.

Доцент Грозев счита, че от началото на конфликта голямата цел на Путин в този тежък политически гамбит, който се играе е осигуряване статута на Крим и вече присъединяването му към Руската държава. Същевременно създаване на условия за автономизация и по-силно присъствие на руския елемент в Югоизточна Украйна вероятно по пътя на една федерализация, допълни експертът. И трето - чисто геополитически отговор на наложените срещу Русия санкции, коментира Грозев.

Пълният коментар в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Коментари
fallback