Кратките тренировки забързват метаболизма и са най-ефективни при отслабване

Помагат за повишаването на сърдечносъдовата издръжливост

25.10.2024 | 16:10 Редактор:
Реалната полза може да варира в зависимост от индивидуалния метаболизъм и тренировъчните навици.
Реалната полза може да варира в зависимост от индивидуалния метаболизъм и тренировъчните навици.

Според проучване, публикувано в сп. Proceedings of the Royal Society, кратката спонтанна разходка или изкачването на стълби могат да изразходват с 20% до 60% повече енергия в сравнение с дългосрочната активност на същото разстояние. 

Изследователи от Италия са се фокусирали върху влиянието на продължителността на активността върху метаболитните разходи при ходене. Те включили 10 участници на средна възраст 27 години, които извършвали от 10 до 240-секундни активности - като ходене на бягаща пътека или изкачване на стълби. С помощта на кислородна маска за измерване на усвояването на кислород и метаболитните разходи, изследването установило, че по-кратките периоди на активност водят до по-високи метаболитни разходи, като 30-секундните активности изразходвали с 20% до 60% повече кислород в сравнение с продължителните периоди на активност.

Изследователите заключават, че чрез започване и спиране на активността участниците успяват да изразходват повече енергия заради метаболитните процеси, с които тялото се сблъсква, докато преминава в по-интензивни активности. Това е в контекста на сравнение с дългосрочното изразходване на енергия при продължителни упражнения.

Кратките активности могат да доведат до изгаряне на повече калории

Според изследването тези, които искат да увеличат ефективността от тренировките си, могат да помислят за внедряване на по-кратки активности вместо упражнения за дълги периоди на натоварване. Въпреки че кратките активности могат да доведат до изгаряне на повече калории, реалната полза може да варира в зависимост от индивидуалния метаболизъм и тренировъчните навици.

Съществува и предположение, че високоинтензивните интервални тренировки (HIIT) могат да изгарят повече калории, поради честото спиране и започване на активността, но тази хипотеза не е окончателно доказана. HIIT тренировките могат да включват упражнения като спринтове, скокове, клякания, лицеви опори, планк, скачане на въже. Могат да се използват и тренировки с тежести, като например упражнения с дъмбели или собствено тегло, за да се увеличи силовият компонент. Комбинирането на различни упражнения в кратки серии помага за повишаване на сърдечносъдовата издръжливост, увеличаване на мускулната маса и ускоряване на метаболизма.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels