fallback

Правила за качествен сън без медикаменти

Дрямката отслабва желанието за сън

18.10.2024 | 09:56 Автор: Беатрис Младжова

Проблемите със съня причиняват дистрес и вредят на здравето ни. Стремежът към сън, циркадният ритъм и емоционалната възбуда влияят върху способността ни да спим.

Това може да се случи на всеки от нас в особено лоша вечер – може би преди голяма презентация в службата или след спор с член на семейството. Но хората, които прекарват нощ след нощ, борейки се да заспят (въпреки че имат много възможности), може да имат по-хронично състояние на съня. Ако имате затруднения да заспивате често, например три нощи седмично за период от три месеца или повече, може да е необходима оценка за безсъние от лекар или лицензиран специалист по психично здраве.

За всички нас научаването на повече за факторите, които влияят на съня, може да ни помогне да разберем как да подобрим качеството и количеството на съня си.

Събуждайте се по едно и също време всеки ден

Един от най-добрите начини за изграждане на високо желание за сън и регулиране на циркадния ритъм е да се събуждате по едно и също време всяка сутрин. Въпреки че изисква дисциплина, много хора с безсъние се възползват от това да спазват това редовно време за събуждане през уикендите (да, уикендите) и да настроят алармата си за едно и също време, независимо от това как са спали предната нощ.

Не се опитвайте да спите, докато не сте наистина сънливи

Има разлика между умора и сънливост. Можем да сме уморени след дълъг работен ден, изтощени, но въпреки това съвсем будни. Признаците на сънливост включват прозяване, започване на кимане или желание да наведете глава. Изчакайте тези признаци, преди да си легнете, защото сънливостта е ефективен начин за противодействие на емоционалната възбуда.

Избягвайте дремките

Дрямката отслабва желанието за сън, точно както закуската отслабва глада. Поемането на дълга следобедна дрямка е еквивалентно на изпиване на бургер час преди да разберете, че вечерята ще бъде сервирана. Най-общо казано, дрямката не се препоръчва, когато се опитвате да се възстановите от безсъние.

Въпреки това, ако трябва да шофирате или работите с тежки машини и има опасност да заспите, безопасността винаги е на първо място. За повечето хора 30-минутна силна дрямка ще отслаби временно желанието за сън, без да навреди значително на нощния сън.

Четете повече в tialoto.bg.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 2171 гласа

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback