Как да подобрим метаболизма си и да горим калории без гладуване

Яжте повече сурови храни и такива, богати на протеин

08.10.2024 | 23:01 Редактор:
Важно е да не се поддавате на стреса.
Важно е да не се поддавате на стреса.

Хората с бърз метаболизъм изгарят повече калории, което ги прави по-малко склонни да трупат мазнини. Ето няколко ценни съвета, с които можете да подобрите своя метаболизъм и да се освободите от излишни килограми.

Закуската е важна

Експертите препоръчват да изберете закуска с ниско съдържание на захар и високо съдържание на протеини за най-добър ефект.

Яденето на здравословна закуска повишава енергийните ви нива и скоростта на метаболизма, което ви позволява да изпитате най-много ползи в началото на деня. Качествената закуска също така насърчава управлението на теглото и насърчава здравословните хранителни навици, като същевременно намалява чувството на глад и преяждането.

Яжте повече сурови храни

Това подобрява вашето метаболитно здраве, защото те са богати на хранителни вещества. Този навик може да повиши управлението на теглото, енергийните нива и да подобри вашето здраве, намалявайки възпалението и риска от заболяване.

Повече протеини в менюто

протеинови закуски насърчава възстановяването и растежа на мускулите и повишава скоростта на метаболизма. От друга страна, закуски с високо съдържание на въглехидрати могат да го намалят. Топлинният ефект на храната води до временно повишена скорост на метаболизма, независимо какво ядете. Топлинният ефект е по-висок, ако ядете протеин вместо други храни.

Някои добри източници на протеин включват следното:

- постно говеждо месо
- пуйка
- риба
- бяло пилешко месо
- тофу
- ядки и семена
- боб
- яйца
- млечни продукти
- зеленчуци
- пълнозърнести храни

Следете си нивото на витамин D

Проучванията показват, че ниските нива на витамин D са свързани с по-висок процент телесни мазнини. Витамин D може да подобри метаболитната функция и здравето на костите. Освен това намалява телесните мазнини, възпалението и риска от заболяване, като подобрява имунната функция и цялостното здраве.

Храни, богати на витамин D: 

- риба, включително дъгова пъстърва, сьомга, сардини и риба тон
- обогатени млечни продукти
- яйца
- телешка кайма
- зеленчуци, включително броколи и моркови
- бадеми
- плодове, включително ябълки и банани
- кафяв, дългозърнест ориз

Стресът влияе на метаболитния процес

Твърде много стрес може да повиши нивата на кортизола, причинявайки смущения в апетита ви. Прилагането на техники за управление на стреса може да увеличи вашата метаболитна функция и да ви помогне да развиете бърз метаболизъм. Освен това подобрява цялостното ви здраве, умствено и емоционално благополучие.

Някои идеи за управление на стреса включват:

- дайте приоритет на вашето здраве и благополучие
- прекарвайте време в неща, които ви харесват
- говорете с някого, на когото имате доверие

Четете повече по темата в tialoto.bg

Снимка: pixabay