Непоносимост към глутен - тялото ни подсказва всячески

Диария и запек, подуване на корема....

15.09.2024 | 12:02 Редактор:
Признаци, по които да открием непоносимостта си към глутена.
Признаци, по които да открием непоносимостта си към глутена.

Глутенът не е полезен за всеки от нас. Тестените и преработени храни със сигурност нямат почти нищо общо с тези, с които са се хранили нашите предци.

Диария и запек за често срещани

Хората, които съобщават за непоносимост към глутен, казват, че симптоми като диария и запек, са често срещани. От време на време се очаква да имате такива храносмилателни проблеми, но изпитването им през повечето дни може да означава основно заболяване.

Подуване на корема 

Друг често срещан симптом, който хората съобщават в случаи на непоносимост към глутен, е подуването на корема. Това се отнася до усещането за пълен стомах, което е неудобно и продължително. Хората също могат да почувстват натрупване на газове.

При хора с непоносимост към глутен чувството за подуване на корема може да се появи много редовно и не е непременно свързано с количеството храна, която приемат.

Умора 

Непоносимостта към глутен може да причини умора по две основни причини. Първата е, защото тялото ви естествено ще се измори повече, когато не може да абсорбира достатъчно необходимите хранителни вещества. Второто е, защото хроничната болка и гадене, причинени от непоносимост към глутен, са психически изтощителни и могат да нарушат съня.

Кожни реакции 

Един от най-тревожните признаци на непоносимост към глутен са кожните реакции. Дерматит херпетиформис е състояние на кожата, което причинява сърбящи, болезнени мехури. За съжаление, при много хора дерматитният херпетиформис е погрешно диагностициран като екзема, въпреки че в повечето случаи е лечим чрез приемане на диета без глутен.

Депресия и тревожност

През 2020 г. почти 1 на 10 американци съобщават, че имат депресия, като разпространението ѝ достига до 20% сред юношите и младите хора. Хората с храносмилателни проблеми може да са по-податливи както на тревожност, така и на депресия, отколкото тези без никакви основни заболявания. Депресията и тревожността са особено чести сред хората с целиакия.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
...
преди 1 час