fallback

Три лоши съвета за отслабване, които трябва да избягваме

Драстичното намаляване на калориите не е препоръчително

28.08.2024 | 10:01 Автор: Деси Николова

Отслабването често изглежда трудно, особено когато се натъкнем на съвети за бързи резултати без усилия. Много от тези обещания се оказват неефективни, затова е важно да бъдем внимателни и да не се доверяваме на всички съвети, на които попаднем.

Диети с малко калории 

Един от най-лошите съвети за отслабване е драстичното намаляване на калориите. Някои диети предлагат прием на много малко калории, за да се осигури калориен дефицит. При тези хранителни режими обикновено се набляга на зеленчуци и плодове, тъй като те са сред храните с най-ниско съдържание на калории. Това е един от най-лошите съвети за отслабване, защото прекомерното ограничаване на калориите и избягването на протеините и мазнините в храненето всъщност забавя метаболизма.

Нискокалорийните диети са ефективни за кратко, но след като започнете да прегладнявате, да ви прималява, да страдате от косопад или да имате хормонални проблеми, здравето и метаболизмът ви ще започнат да страдат. Въпреки че основното правило за отслабване е да се приемат по-малко калории, отколкото се изразходват е вярно, това не означава да се изтезавате с глад. Това само ще забави метаболизма ви и ще се отрази на цялостното ви здраве.

Нисковъглехидратни диети

Един от модерните съвети за отслабване е следването на нисковъглехидратни диети. При тях се изключват всички въглехидрати или по-голямата част от тях. Този начин на хранене също може да се счете като лош съвет за отслабване, защото в дългосрочен план може да афектира здравословното ви състояние.

Въглехидратите са най-естественият и природен източник на енергия за цялото тяло, включително за мозъка. Ако премахнете всички въглехидрати от храненето си, това може да окаже негативно влияние и върху някои показатели в кръвната ви картина.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Freepik

fallback
Още от Любопитно
fallback