Три лоши съвета за отслабване, които трябва да избягваме

Драстичното намаляване на калориите не е препоръчително

28.08.2024 | 10:01 Редактор: Деси Николова
Някои съвети може да ни повлияят негативно.
Някои съвети може да ни повлияят негативно.

Отслабването често изглежда трудно, особено когато се натъкнем на съвети за бързи резултати без усилия. Много от тези обещания се оказват неефективни, затова е важно да бъдем внимателни и да не се доверяваме на всички съвети, на които попаднем.

Диети с малко калории 

Един от най-лошите съвети за отслабване е драстичното намаляване на калориите. Някои диети предлагат прием на много малко калории, за да се осигури калориен дефицит. При тези хранителни режими обикновено се набляга на зеленчуци и плодове, тъй като те са сред храните с най-ниско съдържание на калории. Това е един от най-лошите съвети за отслабване, защото прекомерното ограничаване на калориите и избягването на протеините и мазнините в храненето всъщност забавя метаболизма.

Нискокалорийните диети са ефективни за кратко, но след като започнете да прегладнявате, да ви прималява, да страдате от косопад или да имате хормонални проблеми, здравето и метаболизмът ви ще започнат да страдат. Въпреки че основното правило за отслабване е да се приемат по-малко калории, отколкото се изразходват е вярно, това не означава да се изтезавате с глад. Това само ще забави метаболизма ви и ще се отрази на цялостното ви здраве.

Нисковъглехидратни диети

Един от модерните съвети за отслабване е следването на нисковъглехидратни диети. При тях се изключват всички въглехидрати или по-голямата част от тях. Този начин на хранене също може да се счете като лош съвет за отслабване, защото в дългосрочен план може да афектира здравословното ви състояние.

Въглехидратите са най-естественият и природен източник на енергия за цялото тяло, включително за мозъка. Ако премахнете всички въглехидрати от храненето си, това може да окаже негативно влияние и върху някои показатели в кръвната ви картина.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Freepik