Хората с нередовен сън може да развият диабет

Променят се хормоналните пътища

24.07.2024 | 22:49 Редактор: Толя Стоянова
Нарушенията на съня променят хормоналните пътища.

Учени са стигнали до заключение, че хората с нередовен режим на сън може да развият диабет е с 59% по-голяма вероятност, отколкото тези, чийто режим е постоянен. Резултатите от проучването са описани в Diabetes Care.

Установено е, че при участниците с отклонение в продължителността на съня между 31 и 45 минути от средната стойност, рискът от диабет се увеличава с 15% в сравнение с тези, при които отклонението в продължителността на съня е 30 минути или по-малко. При тези с отклонение на продължителността на съня от 91 минути или повече, рискът се е увеличил с 59%, след коригиране за възраст, пол и раса.

Изследователите анализират и разликите в продължителността на съня от над и под 60 минути и установяват 34% повишен риск за тези, които имат разлика от над 60 минути, но той намалява до 11%, когато данните се коригират за начина на живот, съпътстващи заболявания, фактори на околната среда и мастна тъкан.

Причината за това е, че нарушенията на съня променят хормоналните пътища. По време на сън цялата ендокринна ос, т.е. пътят, който обхваща всички хормонални функции, претърпява циклична промяна. Хормоните, които не са необходими по време на сън, поради ниската активност, например инсулинът и стероидите, обикновено намаляват. Техните нива се повишават сутрин, за да отговорят на търсенето на активност. Нарушеният сън допринася за лошото оползотворяване на глюкозата и мазнините.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels