fallback

Риболовът намалява стреса и помага на психичното здраве

Той предоставя възможност за време на уединение

20.07.2024 | 06:30 Автор: Беатрис Младжова

Риболовът е перфектен начин да поддържаме психичното си здраве. Той не само предоставя възможност за физическа активност на открито, но и предлага уникална комбинация от спокойствие, концентрация и връзка с природата, които са изключително полезни за умственото благополучие.

Една от основните причини, поради която риболовът е добър за психичното здраве, е връзката с природата. Прекарването на време на открито, сред природата, има доказан положителен ефект върху настроението и намаляването на стреса. Изследвания показват, че контактът с природата намалява нивата на кортизол – хормона на стреса, и повишава усещането за спокойствие и релаксация. Риболовът предоставя перфектната възможност за това, като предлага тишина и хармония далеч от градския шум и суета.

Въпреки че риболовът не изисква интензивна физическа активност, той все пак включва движения, които са полезни за тялото. Ходенето до риболовното място, хвърлянето на въдицата и дори борбата с по-голяма риба ангажират различни мускулни групи и стимулират кръвообращението.

Физическата активност е тясно свързана с подобряването на психичното здраве, тъй като стимулира производството на ендорфини – хормони, които подобряват настроението и намаляват усещането за болка и стрес.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback