Пет мозъчни упражнения, които ще ни помогнат да изострим ума

Тези дейности могат значително да подобрят когнитивната функция

17.07.2024 | 21:33 Редактор: Деси Николова
Мозъкът ни също има нужда от упражения

Често сме склонни да се фокусираме върху физическата форма, но знаете ли, че някои упражнения могат да повишат и мозъчната ви сила? Физическите упражнения не са само за оформяне на тялото, но и за изостряне на ума.

Бягане и ходене

Аеробните упражнения, като бягане и ходене, са фантастични за здравето на мозъка. Проучванията са установили, че тези дейности могат значително да подобрят когнитивната функция. Проучване на Университета на Британска Колумбия установи, че редовните аеробни упражнения изглежда увеличават размера на хипокампуса – частта от мозъка, която участва във вербалната памет и ученето. Повишената сърдечна честота при тези дейности изпомпва повече кръв към мозъка, като му доставя кислорода и хранителните вещества, от които се нуждае, за да функционира оптимално.

Вдигане на тежести

Въпреки че вдигането на тежести обикновено се свързва с изграждането на мускули, то също има впечатляващи ползи за мозъка. Изследване, публикувано в Journal of American Geriatrics Society, подчертава, че силовите тренировки могат да подобрят когнитивните функции при възрастни хора. Тази форма на физическо натоварване спомага за увеличаване на производството на растежни фактори, които подпомагат оцеляването и диференциацията на невроните, които са от решаващо значение за здравето на мозъка.

Йога

Йога е отлично упражнение както за физическото, така и за психическото здраве. Проучване в Journal of Physical Activity and Health съобщава, че практикуването на йога може да доведе до подобряване на мозъчната функция, по-специално в областите, свързани с вниманието, паметта и ученето. Йога съчетава физически пози, дихателни упражнения и медитация, които заедно спомагат за намаляване на стреса, подобряване на настроението и засилване на цялостната когнитивна функция.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Freepik