fallback

Седем причини да добавим водорасли в дневното си меню

Съдържат разнообразие от защитни антиоксиданти

11.07.2024 | 23:14 Автор: Деси Николова

Знаете ли, че водораслите съдържат антиоксиданти и полезни хранителни вещества като йод, тирозин, витамини и минерали? Те подпомагат здравето на сърцето и червата и подобряват баланса на кръвната захар. Морските водорасли са много питателни и не е нужно да ядете големи количества от тях. А ето и 7 научно обосновани ползи за здравето от морските водорасли.

Съдържат йод и тирозин, които поддържат функцията на щитовидната жлеза

Водораслите имат уникалната способност да абсорбират и концентрират в себе си значителни количества йод от океана. Морските водорасли съдържат също и аминокиселина, наречена тирозин, която се използва заедно с йода за производството на два ключови хормона, които помагат на щитовидната жлеза да върши работата си правилно.

Добър източник на витамини и минерали

Морските водорасли съдържат също малки количества витамини А, С, Е и К, заедно с фолат, цинк, натрий, калций и магнезий. Използването на водораслите като подправка веднъж или два пъти седмично може да бъде лесен начин да добавите повече хранителни вещества към вашата диета.

Водораслите съдържат разнообразие от защитни антиоксиданти

В допълнение към съдържанието на антиоксидантните витамини А, С и Е, морските водорасли могат да се похвалят с голямо разнообразие от полезни растителни съединения, включително флавоноиди и каротеноиди. Доказано е, че те защитават клетките на тялото ви от увреждане от свободните радикали.

Осигуряват фибри и полизахариди, които могат да поддържат здравето на червата ви

Водораслите са отличен източник на фибри, за които е известно, че подпомагат здравето на червата. Те съдържат повече фибри от повечето плодове и зеленчуци.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback