Знаете ли, че водораслите съдържат антиоксиданти и полезни хранителни вещества като йод, тирозин, витамини и минерали? Те подпомагат здравето на сърцето и червата и подобряват баланса на кръвната захар. Морските водорасли са много питателни и не е нужно да ядете големи количества от тях. А ето и 7 научно обосновани ползи за здравето от морските водорасли.
Съдържат йод и тирозин, които поддържат функцията на щитовидната жлеза
Водораслите имат уникалната способност да абсорбират и концентрират в себе си значителни количества йод от океана. Морските водорасли съдържат също и аминокиселина, наречена тирозин, която се използва заедно с йода за производството на два ключови хормона, които помагат на щитовидната жлеза да върши работата си правилно.
Добър източник на витамини и минерали
Морските водорасли съдържат също малки количества витамини А, С, Е и К, заедно с фолат, цинк, натрий, калций и магнезий. Използването на водораслите като подправка веднъж или два пъти седмично може да бъде лесен начин да добавите повече хранителни вещества към вашата диета.
Водораслите съдържат разнообразие от защитни антиоксиданти
В допълнение към съдържанието на антиоксидантните витамини А, С и Е, морските водорасли могат да се похвалят с голямо разнообразие от полезни растителни съединения, включително флавоноиди и каротеноиди. Доказано е, че те защитават клетките на тялото ви от увреждане от свободните радикали.
Осигуряват фибри и полизахариди, които могат да поддържат здравето на червата ви
Водораслите са отличен източник на фибри, за които е известно, че подпомагат здравето на червата. Те съдържат повече фибри от повечето плодове и зеленчуци.
Четете повече в tialoto.bg
Снимка: Pixabay