Сушените сини сливи са ценен източник на фибри и минерали

Съдържат много хранителни вещества

03.07.2024 | 16:46 Редактор: Вяра Димова
Сушените сини сливи са ценен източник на фибри и минерали

Сини сливи са ценен източник на множество полезни хранителни вещества, които подпомагат здравето и благополучието. Тези плодове се отличават с плътна текстура и сладък вкус, което ги прави популярни не само като вкусна добавка към ястия, но и заради тяхната богата хранителна стойност.

Едно от ключовите предимства на сушените сини сливи е тяхното високо съдържание на диетични фибри. Само 100 грама сушени сливи предоставят около 7 грама фибри, което е значително количество спрямо дневните нужди на човек. Фибрите играят важна роля в поддържането на здравословната функция на червата, като помагат за регулиране на храносмилателната дейност и предотвратяване на храносмилателни разстройства като запек и дивертикулоза.

Освен това, сушените сливи са богати на витамини и минерали. Те са източник на витамини A, K и различни витамини от група B, които играят важна роля в метаболизма и поддръжката на здравето на кожата, очите и костите. Витаминът A е от съществено значение за зрението и здравето на кожата, докато витаминът K е важен за костното здраве и здравето на кръвоносната система.

Сушените сливи също така са богати на минерали като калий, магнезий, мед и бор, които имат различни благотворни ефекти върху здравето. Калият играе ключова роля в регулирането на кръвното налягане и електролитния баланс в организма, докато магнезият помага за поддържането на здравето на сърцето и мускулите.

Автор: Маринела Георгиева

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay