fallback

Как да не напълнеем по време на лятната ни отпуска?

Носете здравословни закуски за самолета и колата

11.06.2024 | 15:40 Автор: Искра Ангелова

Лятото вече е тук, но планирайки отпуската ни, трябва да помислим и как да запазим формата си. Ето няколко съвета.

Планирайте 

Хапнете нещо питателно, преди да тръгнете към летището. Носете здравословни закуски за самолета и колата. Помислете дали да не подготвите за вашето пътуване: сандвичи, салата, сурови зеленчуци, сирене, плодове, ядки, семена или протеинови блокчета. Проверете дали вашата хотелска стая включва малък хладилник и микровълнова печка, и какви опции (ако има такива) има за закуска. Проучете местните магазини за хранителни стоки и пазари, за да вземете здравословна храна, когато пристигнете. Не се притеснявайте, че другите гости на хотела ще ви гледат странно. Никой няма да обърне внимание, ако хапвате в стаята си ябълка или пък малка порция сурови ядки.

Обърнете специално внимание на зеленчуците 

Напълнете половината си чиния със зеленчуци. Изберете ресторант, който предлага разнообразно меню с готвени ястия и повече зеленчуци, вместо пицария или ресторант за бургери.

Потърсете местните фермерски пазари за пресни и сезонни местни продукти. Ако пък сте на хотел тип "ол инклузив", напълнете чинията си за вечеря със свежа салата и използвайте по-малка купа за предястие. Тази лесна промяна може да ви спести стотици калории, оставяйки място за малко лакомство по-късно.

Контролирайте порциите 

Прекомерните порции в ресторанта, които можете да изядете, и примамливата местна кухня правят ограничаването на калориите по време на ваканция доста трудно. Контролът на порциите означава, че не е нужно да се лишавате от местни лакомства.

Проучванията показват, че получаваме най-голямо удоволствие от първите няколко хапки от всичко, което ядем. След това удоволствието ни тръгва бързо надолу. Така че, ако се изкушавате от нещо, хапнете само няколко хапки, вместо да изядете целия вкусен чийзкейк или бисквитка. Така можете да се насладите на лакомството и също така да спестите калории. Можете дори да разделите лакомството с ваш приятел – това е забавен начин да опитате нещо ново, като същевременно ограничавате калориите.

Поддържайте храната балансирана с протеини

Ваканционното меню обикновено е богато на въглехидрати, но с ниско съдържание на протеини. Въпреки това е важно да включвате малко протеин с всяко хранене, тъй като той насърчава чувството за ситост и може да бъде полезен за поддържане на теглото. Всъщност приемането на протеин с храна може автоматично да намали приема на калории чрез намаляване на глада и апетита.

Протеинът ускорява метаболизма ви и нивата на хормоните, намаляващи апетита. За тези ползи трябва да включите поне 25-30 грама протеин във всяко хранене. Добрите източници на протеин включват месо, птици, риба и някои растителни храни като боб и киноа.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback