Тенденцията "бавна сутрин" успокоява нервната система

Включва много от практиките, за които умът и тялото ни жадуват

11.06.2024 | 10:20 Редактор: Беатрис Младжова
Тенденцията

Как започваме деня може да повлияе на това как ще протече останалата част от него. За много любители на динамичното ежедневие сутрините може да бъдат описани с една дума – бързо. Но в социалните мрежи "бавната сутрин" е най-новата тенденция за уелнес, предназначена да ви подготви за успех, като ви помага да останете спокойни, да управлявате причините за стрес и да успокоите нервната си система. 

Във време, когато бързото ежедневие е норма, бавните сутрини са напомняне да спрем и да дадем приоритет на здравето си – от нас зависи как искаме да ги прекараме. Примери за това са време за уединение, размисъл, движение на тялото, разтягане, упражнения или медитация. Бавните сутрини включват много от практиките, за които умът и тялото ни присъщо жадуват, но невинаги намираме време за тях.

Въпреки че няма твърдо и категорично правило за конкретни дейности, които да се извършват по време на бавните сутрини, ключът може да бъде внимателността и неосъждащото осъзнаване на настоящия момент. В TikTok и Instagram хората показват, че култивират вниманието чрез практики като водене на дневник, грижа за кожата, седене на въздух, приготвяне на закуска или подреждане на работното място или спалнята.

Бавните сутрини създават усещане за внимание, защото всъщност не става въпрос за това, което предстои през деня, а просто за това, което се случва в момента. Вместо да се събуждаме и веднага да мислим за бъдещи задачи или да бързаме да проверяваме служебния имейл, бавните сутрини ни насърчават да се съсредоточим върху настоящето и да бъдем по-съзнателни относно това как искаме да протече денят ни преди истинското му започване.

Бавното начало на деня, за разлика от забързаната рутина, може да помогне да управляваме по-добре емоциите си. Ако не добавяме преднамереност, внимание или забавяне, алтернативата е да се движим на автопилот. Спокойствието рано сутрин помага да изградим самосъзнание и дава достатъчно време да размишляваме и да обработим как се чувстваме емоционално.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels