fallback

Какво прави лимеца толкова полезен за здравето

Изключително богат на фибри е

28.05.2024 | 07:58 Автор: Тодор Петров

Лимецът е прекрасна алтернатива на пшеницата, тъй като не съдържа глутен. Освен това той е изключително полезен заради богатото наличие на голямо разнообразие от хранителни елементи, сред които минерали, витамини, фибри, протеини, сложни въглехидрати и антиоксиданти. Тази палитра прави лимеца една от най-здравословните зърнени култури, които да включите в храненето си.

Лимецът е богат източник на витамини и минерали

В лимеца се съдържа широка гама микроелементи, което го прави наистина полезен. Сред тях са витамините от група В, витамин А, витамин С, минералите желязо, калий, цинк, фосфор, магнезий. Тези ценни вещества подобряват цялостното здраве, включително функциите на имунната, сърдечносъдовата, храносмилателната, отделителната, нервната системи.

Изключително богат на фибри 

Фибрите в лимеца са в изобилие и това го прави изключително полезен. Лимецът съдържа разтворими и неразтворими фибри, като всеки от двата вида има своето огромно значение за различни функции в организма. От наличието на достатъчно фибри в храната зависи храносмилателната функция, намаляването на подуването, газовете, усещането за тежест.

Фибрите контролират и холестерола, като балансират нивата на лошия холестерол, намалявайки отлагането му по стените на кръвоносните съдове. Това значително понижава сърдечносъдовия риск. Фибрите имат значение и за контрола на кръвното налягане.

Лимецът е полезен за зрението 

В лимеца се съдържат мощните антиоксиданти лутеин и зеаксантин. Те са ценен фактор за зрението, тъй като потискат възпаленията, причиняващи дегенерации в ретината и зрителния нерв.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback