Сладките картофи са полезни за кожата и зрението, подсилват имунната система

Съдържат диетични фибри, които действат като пребиотици

15.05.2024 | 15:42 Редактор: Толя Стоянова
Сладките картофи са полезни за кожата и зрението, подсилват имунната система

Не просто вкусни, но и богати на ползотворни хранителни вещества, сладките картофи са чудесни антиоксиданти. Подпомагат здравето на кожата, зрението и имунната система. В тях се намират витамини като: витамин А, витамин С и витамин Е, както и минерали като: калий, магнезий и желязо. Съдържат и антиоксиданти като бета-каротен и антоцианини.

Изследванията показват, че сладките картофи са полезни за здравето на червата. Те съдържат диетични фибри, които действат като пребиотици, стимулирайки растежа на полезните бактерии в червата и подобрявайки храносмилането. Сладките картофи се свързват с подобряване на червената бариера, която помага на тялото да абсорбира хранителни вещества и да блокира вредни съединения. Те също така се използват традиционно за облекчаване на стомашни проблеми като диария.

Сладките картофи се отличават със своите имунни ползи, благодарение на фитохимикалите, като каротеноиди, витамин Е и флавоноиди. Тези съединения укрепват имунната система и помагат на организма да се бори с болести и инфекции. Изследванията показват, че сладките картофи имат противоракови свойства, благодарение на антиоксидантите им, които помагат в борбата със свободните радикали и подобряват здравето на очите.

Автор: Маринела Георгиева

Четете повече в puls.bg.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Pexels