Проблеми с тревожността? Правилото 333 може да помогне

Отървете се от притеснението и негативните мисли

14.05.2024 | 14:48 Редактор: Толя Стоянова
Проблеми с тревожността? Правилото 333 може да помогне

Ако страдате от тревожност, правилото 333 може да ви помогне. То е полезно за силно тревожни хора, които изпитват притеснение, особено в социални ситуации, когато са сред хора. В такива моменти, когато ви залее вълна от тревожност, една от първите мисли е, че ще ви стане зле, ще ви прилошее, някой ще забележи състоянието ви и това лавинообразно довежда до още тревожни усещания.

Правилото 333 или наричано още правилото 3, в такава ситуация може да ви помогне да запазите самообладание и да се успокоите поне малко. Какво представлява то? Оглеждате се в обстановката около вас, независимо къде се намирате, вкъщи, на работното място, на улицата, в магазина или където и да е, и правите следното:

Отбележете три неща, които виждате, три предмета. Фокусирането върху обекти около вас може да ви помогне да сте визуално осъзнати за случващото се около вас. Не е задължително да забелязвате неща, които искате да видите, а по-скоро да се фокусирате върху света около вас. Това би могло да помогне при тревожност, защото се разсейвате от менталната тежест, която ви безпокои в този момент.

Идентифицирайте три звука, които чувате. Вслушването в различни звуци и тяхното идентифициране също са способ, който спомага за разсейването от тревожността и отделяне на вниманието от нея. В зависимост от мястото, в което се намирате, може да е трудно да се обособят точно три звука, но и тиктакането на часовник или барабаненето по клавишите на клавиатурата също ще свършат работа.

Преместете или докоснете три неща, като например краката ви или някакъв предмет, наблизо до вас. Идентифицирането на няколко обекта, които можете да докоснете или преместите, се счита за ефективно средство при преодоляването на тревожни пристъпи. Учейки се да се фокусирате върху физически обекти, може да спомогне за успокояване и овладяване на негативните емоции и усещания.

Четете повече в az-jenata.bg.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Pexels