Консумирането на миди всеки ден може да се окаже изключително полезно. Тези вкусни морски дарове ни предлагат богатство от хранителни вещества. Независимо дали човек е гурме ентусиаст или просто обича да се наслаждава на вкусни ястия, мидите могат да бъдат перфектното допълнение към менюто.
Разнообразието от хранителни вещества и протеини, които предлагат, ги прави важна част от здравословното хранене.
Съществуват два основни вида миди: ракообразни и мекотели, познати още като двучерупчести. Сред често срещаните ракообразни видове, които консумираме са: черни миди, морски фини миди, стриди и други. Мидите се отличават с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на калории, което ги прави отличен избор за здравословно хранене. Протеинът, който предлагат, е лесно смилаем и подпомага растежа и възстановяването на мускулите. Те също така помагат да се осигури по-дълготрайно чувство за ситост.
Мидите са също така изключително постни - само 126 калории и по-малко от 2 грама мазнини в порция. Те са отличен избор за отслабване или поддържане на тегло, като предоставят чудесно чувство за ситост без излишни калории. Порция от 100 грама миди съдържа само 79 калории, докато говеждото месо - 231 калории, правейки мидите привлекателна алтернатива за здравословно хранене.
Морските дарове предлагат богатство от витамини и минерали, което ги прави ценен източник за подпомагане на здравето. Сред ключовите витамини и минерали, които се съдържат в тях, са витамин Е, витамин B6, ниацин, фосфор, магнезий, витамин B12, мед, калий, цинк, рибофлавин, желязо, селен и йод.
Четете цялата статия в puls.bg.
Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?
Снимка: Pexels