Ориз директно от опаковката - има ли риск за нас и трябва ли да се измие преди готвене?

Той е съставен предимно от въглехидрати

10.02.2024 | 09:48 Редактор:
Ориз директно от опаковката - има ли риск за нас и трябва ли да се измие преди готвене?
Ориз директно от опаковката - има ли риск за нас и трябва ли да се измие преди готвене?

Оризът е една от най-популярните зърнени храни в цял свят. Част е от нашата традиционна кухня, както и от кухните на много други народи по цял свят. Различните видове ориз имат различно съдържание на нишесте. При изплакване на ориза преди готвене това личи по количеството бяла белезникава течност, която се отделя от него. Вероятно сте забелязали, че на някои опаковки на ориза има изрично упоменат съвет зърната да бъдат изплакнати преди готвене, а на други не.

Вероятно се чудите как е правилно да действате - да миете ли ориза или не?

Може би сте свикнали да изплаквате ориза, защото вашата баба е правела така. А може и да сте престанали да го правите, защото съвременните опаковани зърнени продукти са измити и добре почистени преди да бъдат опаковани.

Съществува ли риск обаче от това да сложите ориза да се готви директно от опаковката? Трябва ли да го миете, преди да го готвите?

Според marthastewart.com, цитирана от healthdigest.com, оризът е добре да бъде изплакнат преди употреба. Това е така поради същата причина, поради която изплаквате плодовете и зеленчуците. По външната обвивка на ориза и останалите продукти се събират прах, мръсотия, бактерии, вирусни частици, химикали, микроскопични насекоми, които могат да са опасни за здравето. Ето защо е силно препоръчително да изплаквате добре ориза, преди да го готвите. Така ще е по-безопасен за консумация.

Освен това изплакването на ориза подобрява неговата текстура, прави го по-пухкав, лек и лепкав, което е търсен ефект в много ястия. Водата ще отмие част от излишното нишесте върху оризовите зърна, което подобрява неговата текстура при готвене.

Здравословен избор ли е оризът?

Съществуват много противоречия по отношение на ориза, свързани с това здравословен ли е той или не. Тъй като напоследък нисковъглехидратните диети набират все повече популярност заради успеваемостта си, много хора се отказват от консумацията на ориз. Той е съставен предимно от въглехидрати, като белият рафиниран ориз е с най-високо съдържание на въглехидрати. Често той е сочен и за една от храните, създаващи предпоставка за наднормено тегло и диабет заради високия си гликемичен индекс.

Според Medical News Today в една чаша сварен ориз се съдържат около 260 калории, 5 грама протеин и малко по-малко от 1 грам мазнини. По-голямата част от калориите в ориза идват от въглехидратите в него. Рафинираният ориз е много беден на протеини, мазнини и фибри, защото те са отстранени при обработката му. Това го прави по-беден на хранителни вещества, съответно по-малко полезен за здравето.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay


2
1 rate up comment rate down comment 0
До Искра Ангелова
преди 10 месеца
Уважаема "писателко", само за информация, че думата texture от Английски език се превежда на Български език като "фибри". Сложно е, когато просто копи пействате от Гугъл Транслейт. Не е като да отворите дебелите речници и да проверите правилния превод, нали? Някакси е по-лесно. Ама вашите читатели едва ли разбират какво е текстурата на ориза .... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 10 месеца
Текстурата Искра, текстурата. Сигнализирай за неуместен коментар